Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

“Το μέλλον ξεκίνησε” για τον Βενιζέλο

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Τις τελευταίες ημέρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος… βρίσκεται σχεδόν παντού, στα διεθνή ΜΜΕ. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, έχει επιδοθεί σε μια αναμενόμενη εκστρατεία εξωστρέφειας, με συνεντεύξεις και δηλώσεις σε ξένα δίκτυα και εφημερίδες..
Εκεί, υπερασπίζεται τη θέση της χώρας, παρουσιάζει τη δική του οπτική για το «ελληνικό πρόβλημα» και την επίλυσή του, ταυτόχρονα όμως, και εμμέσως, καταφέρνει να… παρουσιάζει και τον εαυτό του στο διεθνές κοινό.
Κάπως έτσι, μιλώντας σε ρεπορτάζ των New York Times, πήρε τη σκυτάλη από την Άνγκελα Μέρκελ, και έβαλε με τη σειρά του κατά των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης. Χρησιμοποίησε μάλιστα τον μάλλον προχωρημένο και βαρύ χαρακτηρισμό της «ασύμμετρης απειλής», όχι μόνο για την ελληνική, αλλά συνολικά για την ευρωπαϊκή, και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία.
Στους Times, ο άλλοτε δελφίνος της ηγεσίας του Γιώργου Παπανδρέου, παραδέχεται ότι η ελληνική κοινωνία αντιδρά στα μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση. Προσθέτει ωστόσο ότι η πλειοψηφία των πολιτών, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις σχετικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Επομένως, δεν επιθυμεί και… αλλαγή χειρός στην εξουσία.
Σήμερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στο Βερολίνο. Εκεί, θα έχει συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.
Παράλληλα όμως, και μάλλον με τη μεσολάβηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα δει από κοντά Γερμανούς επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επειδή μάλιστα ο αδελφός του Κώστα Σημίτη, Σπύρος, εμβληματική φυσιογνωμία της ακαδημαϊκής κοινότητας της Γερμανίας, έχει φροντίσει να «πλασάρει» καλά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το πιθανότερο είναι ότι οι επενδυτές θα έχουν ήδη πληροφορηθεί… πως βλέπει το μέλλον ο αντιπρόεδρος και «τσάρος» της Κυβέρνησης.