Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Μέρμηγκες οι Έλληνες, τζίτζικες οι Γερμανοί

Σκληρότερα εργαζόμενοι Ευρωπαίοι οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών της Ζωής και της Εργασίας (Eurofound), που αποστομώνει την Άγκελα Μέρκελ.
.Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Ο "τζίτζικας της Ευρώπης" αποδεικνύεται ο γερμανός εργαζόμενος, καθώς για κάθε δύο μέρες που δουλεύει αντιστοιχεί και μια μέρα ανάπαυσης, ενώ οι ετήσιες ώρες εργασίας είναι οι λιγότερες σε όλη την Ευρώπη, μετά τη Γαλλία.
Αντιθέτως ο έλληνας εργαζόμενος είναι στην κατηγορία του μέρμηγκα, καθώς και περισσότερες ώρες την εβδομάδα δουλεύει και περισσότερες μέρες το χρόνο. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών της Ζωής και της Εργασίας (Eurofound) καταρρίπτουν έτσι το στερεότυπο του τεμπέλη Έλληνα και του σκληρά εργαζόμενου Γερμανού, που υιοθέτησε μάλιστα με ευκολία η καγκελάριος Μέρκελ, συστήνοντάς μας να δουλεύουμε περισσότερο και να κάνουμε λιγότερες διακοπές! "Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα (το ευρώ) με το ένα άτομο να παίρνει παρατεταμένες διακοπές και το άλλο πολύ λίγες", είχε δηλώσει σε μια εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία. "Μακροπρόθεσμα αυτό δεν είναι βιώσιμο".

Περισσότερη άδεια

Μαζί με τους Δανούς, οι Γερμανοί απολαμβάνουν τις περισσότερες ημέρες άδειας μετ' αποδοχών στην Ευρώπη -τριάντα κατά μέσον όρο ενώ άλλες δέκα ημέρες το χρόνο είναι οι εορτές και οι αργίες. Συνολικά από τις 365 μέρες του έτους ο μέσος γερμανός περνά τις 144 εκτός εργασίας. Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 37,7 ώρες. ενώ συνολικά δουλεύει 1.658,8 ώρες το χρόνο.
Η Γαλλία φαίνεται να ενστερνίζεται τον τίτλο του κλασικού βιβλίο "Δικαίωμα στην τεμπελιά" του γαλλοεβραίου συγγραφέα Πολ Λαφάργκ. Οι Γάλλοι δουλεύουν κατά μέσο όρο λιγότερες ώρες από κάθε άλλο ευρωπαίο εργαζόμενο: 35,6 την εβδομάδα και 1.601,6 το χρόνο, όμως οι μέρες αδείας είναι κατά μέσο όρο 25 και σε αυτές προστίθενται άλλες δέκα ημέρες αργιών και εθνικών εορτών.

Πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ε.Ε. είναι οι Ρουμάνοι που δουλεύουν 1.864 ώρες τον χρόνο, με 21 ημέρες άδειας κατά μέσο όρο και τις λιγότερες αργίες (6 ημέρες) σε όλη την Ευρώπη.

Την πιο μικρή άδεια μετ' αποδοχών (20 ημέρες) έχουν Πολωνοί (1.856 ώρες εργασίας, 8 αργίες), Βούλγαροι, Ούγγροι, Σλοβένοι και Εσθονοί (1.848 ώρες εργασίας, 9 αργίες), Λετονοί και Λιθουανοί (1.832 ώρες εργασίας, 11 αργίες)

Οι Έλληνες απέχουν αρκετά από το κλισέ του ξένοιαστου Ζορμπά, αφού δουλεύουν κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα και 1.816 το χρόνο, έχουν άδεια 23 μέρες το χρόνο, στις οποίες προστίθενται άλλες δέκα ημέρες αργίας.

Οι Ισπανοί, οι Κύπριοι και οι Σλοβάκοι έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό επίσημων αργιών (14 και 13 μέρες αντίστοιχα) συμπληρώνοντας έτσι τον συγκριτικά με τις άλλες χώρες μικρότερο χρόνο αδείας (22, 20 και 21 ημέρες αντίστοιχα).

Διαφοροποιήσεις

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν τον μέσο όρο, ωστόσο παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανά κλάδο.

Για παράδειγμα, ο τραπεζικός υπάλληλος δουλεύει 35 ώρες σε Πορτογαλία, Βέλγιο και Γαλλία, 37 στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φιλανδία, 38,7 στη Γερμανία και 40 στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια.

Ο εργαζόμενος στη μεταλλευτική βιομηχανία δουλεύει 40 ώρες σε: Ελλάδα, Πορτογαλία Ιταλία, Μάλτα, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία Εσθονία, Σλοβενία Πολωνία Ουγγαρία, 38 σε Βέλγιο, Κύπρο, Ολλανδία, και Σλοβακία, 35,6 στη Γαλλία και 35 στη Γερμανία!

Στην τοπική αυτοδιοίκηση προνομιούχοι είναι Γάλλοι και Πορτογάλοι με 35 ώρες, ακολουθούν Ιταλοί και Ολλανδοί (36), Άγγλοι, Δανοί και Φιλανδοί (37), Έλληνες, Κύπριοι, Ισπανοί και Νορβηγοι (37,5). Αντιθέτως, οι γερμανοί και οι ιρλανδοί δημόσιοι υπάλληλοι δουλεύουν 39 ώρες, ενώ όσοι ζουν στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο και τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ 40 ώρες.

Οι ώρες εγασίας στην ΕΕ

Το μέγιστο του ημερήσιου επιτρεπόμενου χρόνου εργασίας:
•13 ώρες για Κύπρο, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο

•12,5 ώρες για τη Μάλτα
•12 ώρες για την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ολλανδία
•10 ώρες για τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Ρουμανία και Σλοβενία
•9 για τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Νορβηγία, τη Σλοβακία και την Ισπανία
•8 ώρες για τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία
Ο Κώστας
•Δουλεύει κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα
•Μαζί με τις υπερωρίες μπορεί να φτάσει και τις 12 ώρες την ημέρα
•Ετησίως εργάζεται 1.846 ώρες
•Παίρνει 23 μέρες άδεια μετ' αποδοχών
•10 μέρες είναι οι επίσημες αργίες και οι εθνικές εορτές
Ο Κλάους
•Ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι 37,7 ώρες
•Μαζί με τις υπερωρίες δεν ξεπερνά τις 8 ώρες εργασίας την ημέρα
•Δουλεύει 1.658,8 ώρες το χρόνο
•Δικαιούται 30 μέρες άδειας μετ' αποδοχών
•10 μέρες είναι οι επίσημες αργίες και οι εθνικές εορτές

.