Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κατά της Αττικό Μετρό για τη ρύπανση

Στη δικαιοσύνη και στις αρμόδιες αρχές κατά παντός υπευθύνου αποφάσισε να προσφύγει ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης για το περιβαλλοντικό έγκλημα που, όπως υποστηρίζει, συντελείται σε εργοτάξιο του μετρό στην επαρχιακή οδό Καλοχωρίου..
Της Φανής Σοβιτσλή

Κάνει λόγο για τεράστια ρύπανση σε αγροτεμάχια ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου, εκτάσεως 130 στρεμμάτων, από την αλόγιστη εναπόθεση στερεών αποβλήτων (μπάζα) χωρίς επεξεργασία και για υγρά απόβλητα που καταλήγουν στο έδαφος με κίνδυνο να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Την απόφαση για την προσφυγή έλαβε το δημοτικό συμβούλιο, καθώς τη ρύπανση διαπίστωσε κλιμάκιο του δήμου που με επικεφαλής τον δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου επισκέφθηκε προ ημερών την περιοχή, για να κάνει σχετική αυτοψία. Η εστία της ρύπανσης εντοπίζεται στα δύο αγροτεμάχια του ελληνικού δημοσίου, η χρήση των οποίων, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Αττικό Μέτρο ΑΕ, η οποία με τη σειρά της τα παραχώρησε στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΕΓΕΚ ΑΕ για την εγκατάσταση του εργοταξίου της. «Από την επιτόπια αυτοψία που κάναμε στις 24 Ιουνίου διαπιστώσαμε την ύπαρξη εκτεταμένων περιοχών εναπόθεσης στερεών αποβλήτων (μπάζα) χωρίς επεξεργασία, προφανώς προϊόντων από οικοδομική δραστηριότητα (εκσκαφές, κατεδαφίσεις κτλ.) Το φαινόμενο είναι θλιβερό, καθώς η εναπόθεση των υλικών δημιουργεί λόφους μπάζων μεγάλου ύψους, έως και δέκα μέτρων, σε μεγάλη έκταση του αγροτεμαχίου», τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο ίδιος διευκρίνισε έχουν ανοιχθεί μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος του οικοπέδου, όπου καταλήγουν υγρά απόβλητα (οικοδομικών εργασιών) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται καταφανώς ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής. Επιπλέον, στο σημείο αυτό γίνεται ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και εν γένει στερεών και υγρών απόβλητων, προσβάλλοντας το φυσικό περιβάλλον, δημιουργώντας μόνιμη ανθυγιεινή εστία.



Ζητά κονδύλια που παρακρατήθηκαν

Ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, εξάλλου, αποφάσισε να προβεί στη σύνταξη χρηματικού καταλόγου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου για την καθυστέρηση απόδοσης του 50% της δόσης του 2011 από τους πόρους που παρακρατήθηκαν από τους δήμους τα παρελθόντα έτη. Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, με το άρθρο 27 του ν. 3756/2009 καθορίστηκε ότι οι πάσης φύσεως οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού (ύψους 1.711.000.000 ευρώ), που αφορούν τη χρονική περίοδο από την καθιέρωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) μέχρι και το έτος 2008, θα εξοφληθούν σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις. «Ωστόσο με την 11938/11-03-2011 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών έγινε κατανομή στους ΟΤΑ ποσοστού 50% της δόσης έτους 2011 για την εξόφληση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς αυτούς. Αποτέλεσμα είναι ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης με την 60923/12-04-2011 αναγγελία πίστωσης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να εισπράξει 435.388,21 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της δόσης για το 2011», ανέφερε ο ίδιος.



Τι απαντά η Αττικό Μετρό

Άγνοια δηλώνει για το θέμα η διοίκηση της Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ωστόσο ότι σήμερα κιόλας θα ενημερωθεί για το θέμα που καταγγέλλει ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί, αν της αναλογεί. «Δεν γνωρίζω το θέμα, καθώς κανείς δεν φρόντισε να έρθει σε γνώση μου. Όμως θα ενημερωθώ άμεσα, και η εταιρεία είναι αποφασισμένη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για ό,τι την αφορά. Εξάλλου, για μας η συμμόρφωση προς τους περιβαλλοντικούς όρους είναι κανόνας», τόνισε ο διευθυντής του μετρό στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Κωνσταντινίδης. Όπως πρόσθεσε, η εταιρεία ούτως ή άλλως συνομιλεί με τον δήμο, καθώς σχεδιάζεται η μελλοντική χάραξη του μετρό προς την περιοχή.



.