Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ποντιακό συναπάντημα: Το ραντεβού των απανταχού Ποντίων πλησιάζει

13ο Ποντιακό συναπάντημα
Ένας ιδιαίτερα πετυχημένος θεσμός στην ιστορία των Ποντίων αποτελεί το 13ο συναπάντημα της νεολαίας των ποντιακών σωματείων..
 Το συναπάντημα περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων με στόχο τη γνωριμία των νέων και τη διατήρηση της παράδοσης των Ποντίων. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη καθώς παίρνουνε μέρος πάνω από 600 νέοι των ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα του Συναπαντήματος περιέχει διαλέξεις-εισηγήσεις, από αξιόλογους επιστήμονες ιστορικούς και ερευνητές με θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό, παρουσιάσεις και προβολές ταινιών πολιτιστικού περιεχομένου, εκδρομές, παρουσίαση δράσεων των νέων του κάθε Σωματείου καθώς και ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με θέατρο και ποντιακό γλέντι.
Εισηγητές του συναπαντήματος είναι ο κ.Γεώργιος Σούρλας, ο κ.Νικόλαος Ζουρνατζίδης, ο κ.Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο κ.Γεώργιος Πουλαντζακλής, ο κ Βασίλειος Σιδηρόπουλος και τέλος ο κ Κωνσταντίνος Σοφιανίδης. Φέτος είναι αφιερωμένο στον ήρωα της ελληνικής επανάστασης «Αλέξανδρο Υψηλάντη».

Το 13ο συναπάντημα νεολαίας ποντιακών σωματείων θα πραγματοποιηθεί όπως και τις προηγούμενες φορές στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 14 έως 17 Ιουλίου.
Πρωτοπορία για την διοργάνωση του φετινού Συναπαντήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι νέοι δηλώνουν συμμετοχή για την Οργανωτική του επόμενου Συναπαντήματος. Η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει να διαμορφώσει το πρόγραμμα του επομένου Συναπαντήματος σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά».