Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ανατροπή με Μπιρμπίλη στο briefing!

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου, ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης είναι η τελευταία ζαριά που έχει στη διάθεσή του το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιχειρήσει να ανακάμψει, και να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Για τον λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά προσεκτικός ως προς την επεξεργασία των προτάσεων και των εισηγήσεων που δέχεται, για τη μορφή του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Πέραν λοιπόν από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, με τον «κεντροδεξιό» Τάκη Αράπογλου να προβάλλει ως επικρατέστερος… μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει έμφαση και στο ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Πεταλωτή στο briefing.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι εκείνος που θα σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της προσπάθειας για αποκατάσταση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, και για τον λόγο αυτό η επιλογή του εξελίσσεται σε κεντρική προτεραιότητα για τον Γιώργο Παπανδρέου.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κλείνει περισσότερο προς την περίπτωση της Τίνας Μπιρμπίλη, συνυπολογίζοντας μια σειρά από παραμέτρους, κρίσιμες για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό.
Η σημερινή Υπουργός Περιβάλλοντος, δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, και έτσι της είναι περισσότερο εύκολο να υπερασπιστεί πολιτικές και πρωτοβουλίες, που ενδεχομένως βάλλουν ευθέως κατά του λεγόμενου «βαθέως ΠΑΣΟΚ». Κάτι που έδειξε άλλωστε όταν, έχοντας απέναντί της τον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τους άκουγε νηφάλια, χωρίς να κάνει πίσω στις αποφάσεις της.
Είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου, στο παρελθόν άλλωστε και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν η βασική κειμενογράφος των ομιλιών του σημερινού Πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ τους υπάρχει κώδικας επικοινωνίας, ώστε να μπορεί η Τίνα Μπιρμπίλη να «μεταφράσει» τα σήματα που εκπέμπει ο Γιώργος Παπανδρέου, με ελάχιστη παρέκκλιση από το περιεχόμενό τους.
Ως γυναίκα και φρέσκο πολιτικό πρόσωπο, η εικόνα θα είναι εξαρχής με το μέρος της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην κρίση της Κερατέας, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραμερίσει τους «σκληρούς» Θεόδωρο Πάγκαλο και Γιάννη Ραγκούση, και να αναθέσει στην κα Μπιρμπίλη τη διαπραγμάτευση με τους τοπικούς φορείς για την εξεύρεση λύσης.
Το προφίλ της Τίνας Μπιρμπίλη είναι αντισυμβατικό. Στα όρια του… αντιεξουσιαστικού, μιας φράσης που ο Γιώργος Παπανδρέου επικαλείται συχνά, επειδή την πιστεύει βαθιά ως πολιτική πρακτική. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητούσε «διευθυντήριο», η Τίνα Μπιρμπίλη έδειχνε τις πλούσιες περιοχές των Βορείων Προαστίων της Αττικής, ως τον χώρο στον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Κυβέρνηση, για να βρει «που πήγαν τα λεφτά».
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη στρατηγική επιδίωξη του Γιώργου Παπανδρέου να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση, από το μέτωπο της οικονομίας σε εκείνο των θεσμών. Την προώθηση δημοψηφίσματος για θεσμικές αλλαγές, που θα απηχούν τα αιτήματα των «Αγανακτισμένων» της πλατείας Συντάγματος, δεν μπορεί να την αναλάβει κάποιο παραδοσιακό, και εκ των πραγμάτων «φθαρμένο» πολιτικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Η Τίνα μοιάζει για τον Γιώργο Παπανδρέου ιδανική, επειδή αμφότεροι πιστεύουν στις ανατρεπτικές διαδικασίες.
Ακόμη και στη θρυλική πλέον διαπίστωση του Γιώργου Φλωρίδη για τους «κηπουρούς» που ο Γιώργος Παπανδρέου να κάνει υπουργούς, η Τίνα Μπιρμπίλη αποτελεί την εξαίρεση. Έστω κι αν η εξαίρεση αυτή επιβεβαιώνει τον κανόνα…