Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΗΡΑΚΛΗΣ Φορτούνα... για την ΕΠΟ

Σε μία προσπάθεια να οχυρωθεί πίσω από το περίφημο αυτοδιοίκητο, η ΕΠΟ προχωρά σε ωμό εκβιασμό διαρρέοντας υποτιθέμενες απειλές για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις...

Του Νίκου Παππά
Με αυτόν τον τρόπο, η ομοσπονδία και ο Σοφοκλής Πιλάβιος πιέζουν τον ΟΦΗ να αποσυρθεί από τα πολιτικά δικαστήρια και τον Ηρακλή να μην προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται το μέγεθος του ψεύδους και η καλύτερη απόδειξη έρχεται από την Ολλανδία.
Το καλοκαίρι του 2009 η Φορτούνα Σίταρντ έσυρε στα πολιτικά δικαστήρια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ολλανδίας, επειδή δεν της χορηγήθηκε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας, τη Τζούπιλερ λιγκ. Εκεί δεν υπήρξαν ούτε προστριβές, ούτε απειλές για αποκλεισμό ομάδων, ούτε οχύρωση της ομοσπονδίας πίσω από το αυτοδιοίκητο και την κατάχρηση της εφαρμογής του. Το κυριότερο: η Φορτούνα δικαιώθηκε σε πολιτικό δικαστήριο και έπαιξε κανονικά στη Β' κατηγορία. Η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω, έχει πολλές ομοιότητες με τη φετινή υπόθεση του Ηρακλή.
Στα μέσα Μαΐου του 2009, η δευτεροβάθμια επιτροπή αδειοδοτήσεων της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας απέρριψε την έφεση της Φορτούνα Σίταρντ και την έστειλε στη Γ' κατηγορία. Ο σύλλογος είχε χρέη 5,3 εκατομμυρίων ευρώ και η διοίκηση εναπόθεσε όλες τις ελπίδες στις διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με τη Ρόντα, η οποία "ναυάγησε" κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Και επειδή είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος, δεν υπήρχε ούτε ευρώ για στελέχωση της ομάδας.
Τότε, οι οπαδοί της Φορτούνα πήραν τα ηνία του συλλόγου, κατόπιν συνεδρίασής του στο γήπεδο της ομάδας και η πρώτη τους ενέργεια ήταν να αναθέσουν σε δικηγόρους την παραπομπή της υπόθεσης σε πολιτικό δικαστήριο και πιο συγκεκριμένα σε δικαστήριο της Ουτρέχτης. Παράλληλα, οι οπαδοί διαπραγματεύτηκαν με τους ποδοσφαιριστές και εξασφάλισαν περικοπή του μπάτζετ.
Όταν η Φορτούνα πήγε την υπόθεση σε πολιτικό δικαστήριο δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ολλανδική ομοσπονδία, πόσω μάλλον από την ΟΥΕΦΑ. Εντέλει, το δικαστήριο της Ουτρέχτης δικαίωσε τη Φορτούνα και ο λόγος ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρων: κακή σύνθεση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν τρία μέλη αντί για πέντε, ενώ ένα εξ αυτών είχε έμμεση επαγγελματική σχέση με άλλο ολλανδικό σύλλογο. Σας θυμίζει κάτι;
Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις υποθέσεις του Ηρακλή και της Φορτούνα Σίταρντ. Ενώ οι κυανόλευκοι απειλούνται καθημερινά από την ΕΠΟ, η ολλανδική ομοσπονδία όχι μόνο δεν απείλησε την Φορτούνα, αλλά αντιθέτως απειλήθηκε για διαφυγόντα κέρδη. Έτσι, στην απόφαση του δικαστηρίου αναφερόταν πως η ολλανδική ομοσπονδία ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει στη Φορτούνα 100.000 ευρώ για κάθε αγώνα τον οποίο δεν θα έδινε εξαιτίας της τιμωρίας, ενώ ως μέγιστο ποσό αποζημίωσης ορίστηκαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ήταν φυσικό, η ολλανδική ομοσπονδία αποδέχτηκε την απόφαση και η Φορτούνα Σίταρντ αγωνίστηκε κανονικά τη σεζόν 2009-10.
Ύστερα από όλα αυτά, περιμένει ο Σοφοκλής Πιλάβιος να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη δαμόκλειο σπάθη της ΟΥΕΦΑ;

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΙ ΨΩΜΙΑΔΗ Κουβέντα να γίνεται

Όσο η ΠΑΕ Ηρακλής περιμένει να αποδώσουν καρπούς οι νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει, το ερώτημα παραμένει: ποιος θα διοικήσει την εταιρεία, σε όποια κατηγορία και αν αγωνίζεται η ομάδα την επόμενη σεζόν; Προς το παρόν, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος παραμένει ο Ανδρέας Παντελή, ενώ από κάποιους προωθείται η... υποψηφιότητα του Μάκη Ψωμιάδη, αν και ο ίδιος δεν δείχνει, προς το παρόν, διάθεση να ασχοληθεί με την ΠΑΕ Ηρακλής.
Καταρχήν, στην υπόθεση Παντελή, ο ίδιος ο Κύπριος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι θα περιμένει μία απάντηση μέχρι αύριο. Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια απόφαση δεν μπορεί να την πάρει η προσωρινή διοίκηση, αλλά ο Αντώνης Ρέμος ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Οι πιθανότητες, πάντως, δεν γέρνουν προς την πλευρά του Κύπριου.
Όσον αφορά στον Ψωμιάδη, οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει συναντηθεί το Σάββατο με κυανόλευκους παράγοντες, εν μέσω ανεπίσημων επιβεβαιώσεων και επίσημων διαψεύσεων. Αυτό αρκεί για να αντιληφθεί κανείς σε τι βαθμό έχουν προχωρήσει οι επαφές. Αυτό που στην πραγματικότητα ισχύει είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της Καβάλας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον δήμαρχο της πόλης για τη χρήση του δημοτικού σταδίου "Ανθή Καραγιάννη" και για να πιέσει καταστάσεις, διαρρέει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει ως έδρα των "Αργοναυτών" το γήπεδο της Πολίχνης. Πέραν τούτου, αυτήν τη στιγμή δεν προκύπτει θέμα ενασχόλησης της οικογένειας Ψωμιάδη με τα κοινά της ΠΑΕ Ηρακλής.

Γενική συνέλευση στις 27 Ιουνίου

Ημερομηνία-ορόσημο για την οικογένεια του Ηρακλή θα αποτελέσει η 27η Ιουνίου, καθώς σε γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Ηρακλή θα ληφθεί η πιο κρίσιμη απόφαση στην ιστορία των κυανόλευκων: ποιο δρόμο θα χαράξει η ομάδα σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί στη μάχη που δίνει για ανατροπή των αποφάσεων της ΕΠΟ και της Σούπερ λίγκας.
Τα σενάρια είναι συγκεκριμένα: Β' εθνική με τα χρέη στην πλάτη, Β' εθνική με συγχώνευση ή Δ' εθνική και εκκαθάριση της εταιρείας. Υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο, που είναι εξαιρετικά ακραίο, να υπάρξει συγχώνευση με ομάδα της Σούπερ λίγκας.
ΑΛΛΟ ένα ισχυρό ράπισμα στον Σοφοκλή Πιλάβιο έδωσε με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Εξέδρα" ο αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μάριος Λευκαρίτης. "Όποιος δεν πληροί τα στοιχεία δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν αφορά τις υπόλοιπες ομάδες των εθνικών πρωταθλημάτων. Ως εκ τούτου, είναι αστείο να λέμε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις ο ΟΦΗ, ο Ηρακλής και τα Τρίκαλα στην προκειμένη περίπτωση και δεν θα παίξουν στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ", δήλωσε ο Κύπριος παράγοντας. Τα συμπεράσματα δικά σας...
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσες ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Τζώρτζογλου, στον FM100. "Αν ο Ηρακλής υποβιβάζεται γιατί ο πρόεδρος του έκανε μια παράβαση, τότε η ΕΠΟ πρέπει να πέσει στο Γ' τοπικό και ο κ. Πιλάβιος να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Για την κατάσταση δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο κουμπάρος μου, ο κ. Γκαγκάτσης. Ο κ. Πιλάβιος είναι δικό του παιδί, όπως και πολλά μέλη του δ.σ. της ΕΠΟ", είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου.
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ είναι η πληροφορία που θέλει μέλη της προσωρινής διοίκησης της ΠΑΕ Ηρακλής να διαπραγματεύονται με ποδοσφαιριστές, ώστε κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Ρικάρντο Ντάνι (φωτογραφία) και ο Μανόλης Παπαστεριανός να μείνουν ελεύθεροι. Όπως είχε ειπωθεί αρχικά, μοναδικός στόχος της συγκεκριμένης διοίκησης ήταν και είναι να κινήσει τις διαδικασίες για την ανατροπή των αποφάσεων της ΕΠΟ και της Σούπερ λίγκας. Πάντως, ο μάνατζερ του Παπαστεριανού, Δημήτρης Καρύδας, ξεκαθάρισε ότι ο πελάτης του θέλει να φύγει από τον Ηρακλή..