Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

«Ο Πολιτισμός μας δεν μπορεί να "κλειδαμπαρώνεται"»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 18341/23-06-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, με θέμα «Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι της Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης προσωπικού»..
 Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, καταγγέλλει το γεγονός ότι η Αρχαία Αγορά και το Μουσείο της, το Ανάκτορο του Γαλερίου, καθώς και οι μεγάλοι μακεδονικοί τάφοι στις περιοχές του Φοίνικα και του Δερβενίου, παραμένουν μη επισκέψιμοι λόγω έλλειψης προσωπικού αρχαιοφυλάκων, παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, Πολιτισμός και Τουρισμός είναι έννοιες αλληλένδετες, δυστυχώς όμως όχι και αυτονόητες, εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και προτεραιοτήτων από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία στο βωμό μιας ανορθόδοξης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής θυσιάζει και "κλειδαμπαρώνει" τον Πολιτισμό μας.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα, ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός εξακολουθούν να αποτελούν το σημαντικότερο εθνικό κεφάλαιο, το οποίο αν αξιοποιηθεί ορθολογικά μπορεί να προσδώσει πολλαπλασιαστική αξία και οφέλη, στην προσπάθεια οικονομικής ανάταξης της χώρας. Γι' αυτούς τους λόγους ο κ. Καλαφάτης καλεί το αρμόδιο Υπουργείο και συνολικά την κυβέρνηση :
• να επενδύσουν κατά προτεραιότητα στην ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμισή των εν λόγω τομέων, εξορθολογίζοντας τις δομές και το έμψυχο δυναμικό τους.
• να επανδρώσουν άμεσα τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, ώστε αυτοί να καταστούν επισκέψιμοι κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
• να μεριμνήσουν, μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού, για την ορθολογική και απρόσκοπτη λειτουργία και προβολή των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων


ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
(Αρ.Πρωτ.: 18341/23-06-2011)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ : «Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι της Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης
προσωπικού».
Πολιτισμός και Τουρισμός είναι για όλους μας έννοιες αλληλένδετες, όχι όμως και αυτονόητες εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού και προτεραιοτήτων από πλευράς της κυβέρνησης.
Οι αρχαιολογικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της, παραμένουν μη επισκέψιμοι λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και το ενδιαφέρον ελλήνων και ξένων τουριστών είναι μεγάλο.
Η Αρχαία Αγορά και το Μουσείο της, το Ανάκτορο του Γελερίου, οι μεγάλοι μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή του Φοίνικα και στο Δερβένι, μνημεία και χώροι οι οποίοι έχουν αποκατασταθεί και συντηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους και εντούτοις αδυνατούν να δεχθούν επισκέπτες. Αδυνατούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό αρχαιοφυλάκων.
Πέραν όμως της αδυναμίας επισκεψιμότητας λόγω έλλειψης αρχαιοφυλάκων, ελλοχεύει και ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών στα μνημεία ή κλοπής της υλικοτεχνικής υποδομής τους, αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό ασφαλείας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Στο βωμό όμως μιας ανορθόδοξης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής από πλευράς της κυβέρνησης, δεν μπορεί να θυσιάζεται και να "κλειδαμπαρώνεται" ο Πολιτισμός μας.
Ειδικά σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο και περισσότερο από κάθε άλλη χρονική συγκυρία, πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός εξακολουθούν να αποτελούν το σημαντικότερο εθνικό μας κεφάλαιο. Και είναι σίγουρο ότι αν ενισχυθούν αναλογικά με την αδιαμφισβήτητη βαρύνουσα σημασία τους, είναι σίγουρο ότι θα προσδώσουν μεγαλύτερη πολλαπλασιαστική αξία και οφέλη, στην προσπάθεια οικονομικής ανάταξης της χώρας μας.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, ότι οι έννοιες Πολιτισμός και Τουρισμός είναι αλληλένδετες και σημαίνουσες για την προσπάθεια ανάταξης της εθνικής μας οικονομίας ; Αν ναι, τότε γιατί δεν επενδύει κατά προτεραιότητα στην ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμισή των τομέων αυτών, εξορθολογίζοντας τις δομές και το έμψυχο δυναμικό τους ;
2. Θα υπάρξει η δυνατότητα άμεσης επάνδρωσης με προσωπικό φύλαξης των αρχαιολογικών χώρωντης Θεσσαλονίκης, ώστε αυτοί να είναι επισκέψιμοι κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο ;
3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του αρμόδιου Υπουργείου για την ορθολογική και απρόσκοπτη λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων στη Θεσσαλονίκη ;
Αθήνα, 23 Ιουνίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης