Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Οι αγρότες ξαναγυρίζουν στα χωράφια τους


Νέα δεδομένακαι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία". Όπως καταλήγει, σε περίπτωση που δεν τα βρουν, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις με όλους τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι...
Πέρυσι οι ροδακινοπαραγωγοί πέτυχαν τιμή 0,20 ευρώ/κιλό στο συμπύρηνο, αν και τελικά έβαλαν στην τσέπη 0,15-0,17 ευρώ/κιλό, αφού το υπόλοιπο ποσό κρατήθηκε από τις συνεταιριστικές ενώσεις για τα δημιουργεί η οικονομική κρίση στην περιφέρεια και ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές, όπου επιστρέφουν πολλοί αστοί, για να καλλιεργήσουν τα χωράφια που άφησαν για μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Παράλληλα, οι ίδιοι οι αγρότες επιστρέφουν στα χωράφια τους, αφού χρήματα για αλλοδαπούς εργάτες γης δεν υπάρχουν...

Της Μαρίας Καραούλη

Φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, περισσότεροι έλληνες αγρότες γυρίζουν στα χωράφια τους, αφού χρήματα δεν υπάρχουν ούτε καν για τα μικρά μεροκάματα που έδιναν στους αλλοδαπούς. Μάλιστα επιστρέφουν στην καλλιέργεια της γης και άνθρωποι, νέοι κυρίως, που σπούδασαν, αλλά που το πτυχίο τους κατέληξε κενό γράμμα.
Ενώ μέχρι τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού χιλιάδες εργάτες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία κατέβαιναν μαζικά με πούλμαν για να εργαστούν στους ελληνικούς αγρούς, φέτος ο αριθμός τους έχει ελαχιστοποιηθεί, αφού ελάχιστοι είναι οι έλληνες παραγωγοί που πλέον μπορούν να τους δώσουν μεροκάματο.
"Φέτος οι περισσότεροι αγρότες θα καλλιεργήσουν μόνοι τα χωράφια τους και μόνο στις περιπτώσεις που η συγκομιδή πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος (π.χ. σπαράγγια), θα κληθούν, με τη γνωστή διαδικασία, αλλοδαποί εργάτες να εργαστούν στη γη μας", αναφέρει ο ροδακινοπαραγωγός Ημαθίας Τάσος Χαλκίδης.

Κατά 10% αυξήθηκε η αγροτική απασχόληση

Δεν είναι τυχαίο που, ενώ η ανεργία χτυπάει κόκκινο, ο αριθμός των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, αγροτών δηλαδή και κτηνοτρόφων, αυξάνεται. Για την ακρίβεια, ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια. "Το 2010 διαπιστώσαμε αύξηση της απασχόλησης στην αγροτική οικονομία της τάξης του 6,1% σε σύγκριση με το 2009", αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος, ο οποίος εκτιμά πως το 2011 η συνολική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο θα κυμανθεί γύρω στο 10%.
Η τάση αυτή άρχισε να διαφαίνεται από το 2008 και δείχνει να παγιώνεται. "Πολύς κόσμος προβληματίζεται και αναζητεί λύση στην ύπαιθρο", αναφέρει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. "Αρκετοί αστοί διέκοψαν φέτος την ενοικίαση των χωραφιών τους, λέγοντας πως θέλουν να τα καλλιεργήσουν οι ίδιοι, ενώ συνεχώς μας προσεγγίζουν άνθρωποι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α. και μας ρωτούν τι θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν", συμπληρώνει.

Μειωμένη παραγωγή, ακριβότερο προϊόν

Μειωμένη ως και 45% αναμένεται φέτος η συνολική παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους παραγωγούς, ενώ ελαφρώς συρρικνωμένη υπολογίζεται και η παραγωγή του επιτραπέζιου. Το δέντρο αρχίζει να δίνει καρπό από τον πέμπτο χρόνο και μετά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεν πολλές ροδακινιές, που όμως ακόμη δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν την καλύτερή τους γεύση στους καταναλωτές.
"Η διαφορά φαίνεται στους πάγκους της λαϊκής αγοράς", επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης, "όπου πέρυσι αυτή την εποχή οι ποσότητες ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με φέτος". Τα επιτραπέζια ροδάκινα, σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκαν στη δίνη των καιρικών συνθηκών, ενώ τα συμπύρηνα έπεσαν θύματα των εκριζώσεων που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πώλησής τους, μεταξύ άλλων και στις βιομηχανίες.
"Την τελευταία διετία οι ροδακινοπαραγωγοί επανειλημμένα προειδοποιούσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε εκριζώσεις των δέντρων συμπύρηνων ροδάκινων, αλλά δεν μας πίστευαν, ενώ φέτος που θα νιώσουν την έλλειψη θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα", προσθέτει ο κ. Χαλκίδης.
Το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έχει κλειδώσει η τιμή για το συμπύρηνο ροδάκινο, αναφέρει το μέλος της τριμελούς διαπραγματευτικής ομάδας για την τιμή και τη διακίνηση του προϊόντος Γιάννης Βράνας. "Εμείς στοχεύουμε στα 31 λεπτά/κιλό, ενώ κάναμε και προτάσεις για τη διακίνηση του προϊόντος", υπογραμμίζει και προσθέτει ότι "ακόμη όλα είναι ανοιχτά  έξοδά τους. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 20 λεπτά το κιλό και στο πλαίσιο αυτό ανέφεραν ότι ιδίως πέρυσι η χασούρα τους ήταν μεγάλη.

Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές ροδάκινου

Με καλούς ρυθμούς προχωρούν προς το παρόν οι εξαγωγές ροδάκινου στις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες έχουν αρχίσει εδώ και 12-15 μέρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των φορτίων από την Ημαθία και την Πέλλα κατευθύνεται στις αγορές της Ρωσίας, όπου οι ιταλικές εξαγωγές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ μικρότερες ποσότητες απορροφά η Ουκρανία και ακόμη μικρότερες η Μολδαβία, η Τσεχία, η Κροατία και η Βουλγαρία.
Πιο συγκεκριμένα, από τη 1 Ιουνίου έως τις 13 του μήνα εξήχθησαν συνολικά περίπου 2.000 τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνοτροφίας της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας. Από αυτούς 1.500 τόνοι περίπου είχαν προορισμό τη Ρωσία, οι 250 τόνοι την Ουκρανία και οι υπόλοιποι τη Μολδαβία, την Τσεχία, την Κροατία και τη Βουλγαρία. Οι αγορές του Ιράκ και του Ιράν, που τον Φεβρουάριο-Μάρτιο απορρόφησαν ποσότητες μήλων από την περιοχή, δεν έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει ενδιαφέρον να εισαγάγουν ροδάκινα.



.