Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Δήλωση του Σταύρου Καλαφάτη για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον",

Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με τη συνέχιση του Προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον", έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να πέφτει έξω στους στόχους της. Το επιβεβαιώνει η νέα παράταση στο "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", αυτή τη φορά μέχρι εξαντλήσεως των πόρων, προφανώς για να μην εκτίθεται άλλο από τις αστοχίες των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δήθεν αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά. Αν είναι όμως, όντως έτσι, γιατί προβαίνει εκ των υστέρων σε αλλαγές βασικών όρων και προϋποθέσεων που αφορούν στην παλαιότητα των κτιρίων, την τιμή ζώνης, τις εισοδηματικές κατηγορίες, τα κίνητρα επιδότησης ή την επιλεξιμότητα των δαπανών.
Όλοι κατανοούμε, ότι μέσω αυτών των αλλαγών, η κυβέρνηση ομολογεί ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα "κολλάει".
Η εξέλιξη δικαιώνει την εποικοδομητική κριτική που ασκήσαμε, τονίζοντας από την αρχή ότι πρόκειται για ένα μη ελκυστικό τραπεζοκεντρικό πρόγραμμα, γραφειοκρατικά σχεδιασμένο, με πολλούς περιορισμούς, στο οποίο, αν δεν γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις, κινδυνεύει να γίνει «δώρον άδωρον» για τους πολίτες.
Δυστυχώς, η ανευθυνότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης μετέτρεψε σε "Οδύσσεια" ένα τόσο σημαντικό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, που είχε εμπνευσθεί και δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, όμως, άφησε για καιρό στα αζήτητα πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους, που τόσο ανάγκη τους έχει η αγορά και ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος. Και όλα αυτά, σε μια εποχή που η χώρα δεν έχει περιθώρια για πειραματισμούς και αστοχίες».