Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αναθεώρηση και δημοψηφίσματα, αντί εκλογών;

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Η πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ για δημοψήφισμα φάνηκε να μην αιφνιδιάζει την Κυβέρνηση. Και μάλλον… δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, από τη στιγμή που προκύπτει ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει δυο «παράθυρα ευκαιρίας», σε μια εναλλακτική στρατηγική, προκειμένου να αποφορτιστεί το αρνητικό κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί για την Κυβέρνηση σε επίπεδο κοινωνίας, λόγω των σκληρών μέτρων που παρουσίασε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιώργος Πεταλωτής.
Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, επεξεργάζεται μια εισήγηση, την οποία έχει ήδη ακούσει προσεκτικά ο Γιώργος Παπανδρέου, που οδηγεί σε «φυγή προς τα εμπρός», προσπερνώντας τον σκόπελο των πρόωρων εκλογών.
Πιο συγκεκριμένα, εκκινώντας από ένα μίνιμουμ «συγκατάβασης» που θεωρούν στο Μαξίμου ότι προκύπτει από τις χθεσινές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο να ανοίξει θέμα κήρυξης της επόμενης κιόλας Βουλής ως Αναθεωρητικής, προτείνοντας θεσμικές τομές, που σύμφωνα με τον ίδιο έχει ανάγκη ο τόπος για να ξεφύγει από το σημερινό αδιέξοδο.
Παράλληλα, και αξιοποιώντας τη σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, θα δρομολογήσει, όχι ένα αλλά σειρά δημοψηφισμάτων, επί θεμάτων-ταμπού. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι με τη μεθοδολογία αυτή θα υπερβούν τη φόρτιση και τις αντεγκλήσεις που θα προκαλούσε ένα και μόνο δημοψήφισμα.
Εκτός αυτού, προσδοκούν σε πολιτικά οφέλη, επενδύοντας στο να αξιοποιήσουν προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, με τις οποίες συμφωνούν, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη η οποία υπερβαίνει διαχωριστικές γραμμές, και προωθεί κοινωνικές και ιδεολογικές συνθέσεις.