Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

“Δίλημμα Παπουτσή” θέτει η ΝΔ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Εδώ και αρκετές ημέρες, είναι εμφανές ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης, έχει ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο αμφισβήτησης και αναζήτησης πολιτικών ισορροπιών, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο Χρήστος Παπουτσής.Η ιδιότυπη ομηρία από τον φόβο και το χάος, που βιώνουν οι Αθηναίοι, ιδιαίτερα δε οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, έχει εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματική διαχείριση των δυνάμεων καταστολής, πολιτικός προϊστάμενος των οποίων είναι ο Χρήστος Παπουτσής. Με την επωνυμία μάλιστα «Προστασίας του Πολίτη», έναν τίτλο που εισήγαγε στην πολιτική ορολογία η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, τότε που προσδοκούσε ένα ανέμελο σεργιάνισμα στην εξουσία.
Οι δηλώσεις Παπουτσή κατά της Αστυνομίας, ήρθαν να «δέσουν το γλυκό», και να δώσουν πάτημα στο να απελευθερωθούν δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που επεδίωκαν μια προσωπική ρεβάνς από τον άλλοτε πρόεδρο της ΕΦΕΕ, λόγω της εκτονωτικού χαρακτήρα παρέμβασής του στην υπόθεση της Κερατέας. Ο Χρήστος Παπουτσής, βαθύς γνώστης του παλαιού ΠΑΣΟΚ, κατάλαβε αμέσως τον… πρόλογο του σεναρίου, και πέρασε στην αντεπίθεση. Με αποτέλεσμα, το μέτωπο να είναι ανοικτό, και να επίκειται εμβάθυνσή του, μετά την πολιτική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει «δίλημμα Παπουτσή» στον Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση.
«Υπάρχει ακόμη υπουργός;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Μιχελάκης, κάνοντας λόγο για τεράστιες ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, και ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου την Παρασκευή, όταν θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή, και στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», στη στοχευμένη ερώτηση του Αντώνη Σαμαρά για την έξαρση της εγκληματικότητας, και την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας.
Υπό μια έννοια, η Νέα Δημοκρατία καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου και συνολικά την Κυβέρνηση, να τοποθετηθούν, παρέχοντας ή μη ψήφο εμπιστοσύνης στον Χρήστο Παπουτσή. Εν αναμονή της… κυβερνητικής ετυμηγορίας, που ενδεχομένως λειτουργήσει ως απαρχή εξελίξεων.