Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Υπέγραψε την παραίτηση από τα όνειρά του

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η είδηση της σύλληψής του με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού, σόκαρε τον κόσμο. Οι πολιτικά σκληρές εικόνες μιας δημόσιας διαπόμπευσης, σχεδόν σαν… reality tv, επέτειναν τη συναισθηματική φόρτιση γύρω από το πρόσωπο του Ντομινίκ Στρος-Καν. Τις μέρες που ακολούθησαν, σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας παρέλασαν από τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη. Όλοι όμως αποδέχονταν μια πικρή πραγματικότητα: Ο DSK είχε «υπογράψει» ουσιαστικά το τέλος της δημόσιας, πολιτικής διαδρομής του.
Από σήμερα το πρωί, η υπογραφή είναι και ιδιόχειρη. Ο Γάλλος Σοσιαλιστής, ο οποίος εμφανιζόταν με… εκνευριστική συνέπεια στις δημοσκοπήσεις, ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τα Ιλίσια Πεδία, και την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2012, συνέταξε και υπέγραψε επιστολή παραίτησης από τη θέση του ως Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Με μεγάλη απογοήτευση αισθάνομαι ότι πρέπει να παραιτηθώ. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες εναντίον μου, και θα παλέψω για την αθωότητά μου», είναι ο πυρήνας του επιχειρήματός του για την «τελευταία έξοδο». Επισημαίνει ότι σκέφτεται τη γυναίκα του και την οικογένειά του, ενώ σημειώνει ότι με την παραίτησή του επιθυμεί να προστατεύσει και το ΔΝΤ.
Η παραίτηση Στρος-Καν βέβαια ήταν σχεδόν αυτονόητη εξέλιξη, μετά και τις χθεσινές προτροπές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δηλαδή… του ίδιου του Λευκού Οίκου. Έχει ωστόσο τη σημειολογία του το γεγονός ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν έβαλε την υπογραφή του, κάτω από ένα κείμενο που περιγράφει μέσα σε μερικές παραγράφους το πόσο εύκολα «τσαλακώνονται» τα όνειρα ενός ανθρώπου. Ειδικά με πάθη…