Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αιμορραγία από τέσσερις πληγές στο ασφαλιστικό

Βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η μαζική έξοδος στη σύνταξη. Στο υπουργείο Εργασίας έχει σημάνει συναγερμός και ήδη είναι σε εξέλιξη πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και τον περιορισμό της σπατάλης.Το μεγαλύτερο τίμημα καλείται να σηκώσει το ΙΚΑ, που βλέπει τα έσοδα από τις εισφορές να περιορίζονται λόγω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που αναζητά επειγόντως ρευστό για το εφάπαξ βοήθημα.Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την ειδική επιτροπή της Βουλής για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του Γ. Κουτρουμάνη προκύπτει πως οι κυριότερες πληγές των ασφαλιστικών ταμείων είναι τέσσερις:
1. Η αύξηση της ανεργίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ και μαζί με τα επιδόματα το τίμημα φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.
2. Η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, που κατ' επέκταση περιορίζει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι χαρακτηριστικό πως η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 6% φέτος οδηγεί σε απώλειες 700 εκατομμυρίων ευρώ για το ΙΚΑ. Κάθε μία μονάδα μείωσης των αποδοχών σημαίνει 115 εκατομμύρια λιγότερες εισφορές ετησίως.
3. Η αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τα ταμεία να χρειαστούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύρια τα επόμενα πέντε χρόνια.
4. Η ανασφάλιστη εργασία, αλλά και η άρνηση μερίδας εργοδοτών να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές. Η «μαύρη εργασία» φτάνει σήμερα το 25% και στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί στο 12% την επόμενη τριετία.Σημειώνεται πως ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων δεν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές. Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό αυτό είναι 36% στον ΟΑΕΕ, 33% στον ΟΓΑ και 26% με 27% στο ΙΚΑ. Τα οφειλόμενα στο ΙΚΑ έχουν φτάσει τα 5,9 δισεκατομμύρια, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τα 3,9 δισεκατομμύρια και στα υπόλοιπα ταμεία φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο. Δηλαδή συνολικά ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
- Δεν τίθεται θέμα περικοπής δεύτερων ή τρίτων παράλληλων συντάξεων, εφόσον ο δικαιούχος έχει καταβάλει εισφορές και τις δηλώνει στην εφορία, διαβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας.