Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης : «Τα διαχρονικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των Δήμων και η εύκολη στόχευσή τους»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 13183/16-03-2011 ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με θέμα «Τα διαχρονικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των Δήμων της χώρας, καθιστούν τις απερχόμενες δημοτικές αρχές άμεσα εκτεθειμένες σε εύκολες στοχεύσεις και κατηγορίες».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης κάνει αναφορά, στις διαχρονικές δυσχέρειες και δυσλειτουργίες που χαρακτηρίζουν τα οικονομικά των Δήμων της χώρας, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ελλείμματα. Σε αρκετές περιπτώσεις τα προκύπτοντα στοιχεία ελλειμμάτων διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές, για περαιτέρω έρευνα, με αποτέλεσμα πολλοί από εκείνους που ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα, να εμφανίζονται στην κοινή γνώμη συλλήβδην ως "κλέφτες" και "εγκληματίες".Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, η ελλειμματική διαχείριση, ο δανεισμός ή η κατά συνθήκη ανορθόδοξη τακτική "οικονομικών ελιγμών" των δημοτικών αρχών για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν σημαίνει αυτόματα ότι όλοι οι δημοτικοί άρχοντες είναι "κλέφτες" και "εγκληματίες". Αναμφισβήτητα, η "κακοδιαχείριση", η "διαπλοκή" και η "διαφθορά", αποτελούν υπαρκτά φαινόμενα τόσο για τους Δήμους όσο και για το Δημόσιο, όμως άλλη είναι η έννοια του ελλείμματος και άλλη της "υπεξαίρεσης" ή της "κατάχρησης".
Η συγκεκριμένη κατάσταση οδηγεί όπως επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, αφενός στην "οιονεί" ποινικοποίηση κάποιων δραστηριοποιούμενων και μερικών εκ των ασχολούμενων με τα "κοινά" των Δήμων και αφετέρου δημιουργεί φόβο απομακρύνοντας ικανούς, ηθικούς και άξιους πολίτες, από το να ασχοληθούν ενεργά με αυτά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να του παραθέσει στοιχεία αναφορικά με τα ελλείμματα μεγάλων Δήμων της χώρας και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει ώστε να προστατεύσει τους ανθρώπους που ασχολούνται και προσφέρουν στα "κοινά" των Δήμων της χώρας, από τη συλλήβδην ποινικοποίηση τους ;