Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: «Εμπαιγμός και εξαπάτηση μεταταχθέντων υπαλλήλων σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 11553/17-02-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, με θέμα «Εμπαιγμός υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καλλικράτης"».
Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης, υπενθυμίζει τις αρχικές διατάξεις του προγράμματος "Καλλικράτης" σύμφωνα με τις οποίες δημόσιοι υπάλληλοι που θα μεταφέρονταν ή θα μετατάσσονταν σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες οικιοθελώς ή αυτοδικαίως, θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν τις "τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές και τα πάσης φύσεως επιδόματα διατηρώντας τα ως προσωπική διαφορά".
Και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση, να εμπαίξει και να εξαπατήσει σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη τους εν λόγω δημοσίους υπαλλήλους, αφού με νέα διάταξη που καταργεί όλες τις προηγούμενες προβλέπει ότι τελικά δεν μπορούν "να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον απολαβές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίον μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν".
Η αναξιοπιστία, η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού από την αποσυντονισμένη κυβέρνηση της χώρας συνεχίζεται, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, αυτή τη φορά στο ζήτημα του προσωπικού των Δήμων και Αιρετών Περιφερειών, το οποίο μέσα σ' αυτή τη σύγχυση, καλείται να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα το νέο θεσμό του "Καλλικράτη".
*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.11553/17-02-2011
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Εμπαιγμός υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν σε Δήμους και
Αιρετές Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καλλικράτης"».

Η στοχοποίηση, η απαξίωση και ο εμπαιγμός των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας συνεχίζεται από την σημερινή κυβέρνηση, η οποία για ακόμη μια φορά εκτίθεται απροκάλυπτα για την έλλειψη σχεδιασμού και την αναξιοπιστία της.
Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος "Καλλικράτης" (Ν.3852/07-06-2010) προβλέπονταν η οικιοθελής και η αυτοδίκαιη μεταφορά ή μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων, στις νέες δομές των Δήμων και των Αιρετών Περιφερειών της Χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 255, 256 και 257 του συγκεκριμένου νόμου. Στις εν λόγω διατάξεις, μεταξύ άλλων, ορίζονταν ρητά ότι το προσωπικό που θα μεταφερθεί ή θα μεταταχθεί στις νέες δομές θα εξακολουθεί να λαμβάνει τις "τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές και τα πάσης φύσεως επιδόματα διατηρώντας τα ως προσωπική διαφορά".
Με βάση το ανωτέρω νομικό πλαίσιο, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις τους και με την έκδοση των προβλεπόμενων διαπιστωτικών πράξεων, ολοκληρώθηκε τόσο η οικιοθελής όσο και η αυτοδίκαιη διαδικασία μεταφοράς και μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες της χώρας.
Και έρχεται η κυβέρνηση χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή προκάλυψη, να εμπαίξει και να εξαπατήσει τους εν λόγω υπαλλήλους, καταργώντας την ανωτέρω ρητή διάταξη, με νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 2, παρ.22 του Ν.3899/17-12-2010. Σύμφωνα με αυτή τη νέα διάταξη ορίζεται αναδρομικά ότι "Όσοι από 01/01/2010 έχουν μεταταχθεί ή μεταφερθεί, καθώς και όσοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται εφεξής, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, σε άλλο φορέα του δημοσίου τομέα, δικαιούνται μόνον το σύνολο των αποδοχών του φορέα στον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται, χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον απολαβές που ελάμβαναν στο φορέα από τον οποίον μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται".
Η προχειρότητα και η έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης, έκανε για ακόμη μια φορά την εμφάνισή της όσον αφορά το πρόγραμμα "Καλλικράτης", αυτή τη φορά στο ζήτημα του προσωπικού των Δήμων και Αιρετών Περιφερειών, που κατά τ' άλλα καλείται να λειτουργήσει και να εφαρμόσει με αποτελεσματικότητα το νέο θεσμό διοίκησης της χώρας.
Για όλα τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Η αναδρομικότητα από 01/01/2010, της διάταξης του άρθρου 2, παρ.22 του Ν.3899/17-12-2010, περιλαμβάνει και τους δημοσίους υπαλλήλους που μεταφέρθηκαν ή μετατάχθηκαν σε Δήμους ή Αιρετές Περιφέρειες, σύμφωνα με το πρόγραμμα "Καλλικράτης";
2. Αν ναι, θεωρεί η κυβέρνηση ότι μπορεί υπό αυτές τις προϋποθέσεις αναξιοπιστίας, να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά, χωρίς προβλήματα και αντιδράσεις ο νέος θεσμός του "Καλλικράτη" στις καινούριες δομές των Δήμων και των Αιρετών Περιφερειών ;
3. Σε διαφορετική περίπτωση, προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα και να εξαιρέσει τους εν λόγω δημοσίους υπαλλήλους από την ανωτέρω διάταξη ή να την καταργήσει στο σύνολο, προκειμένου να αποκαταστήσει την όποια αξιοπιστία της ;
Αθήνα, Φεβρουαρίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης