Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε χθες η με αριθμ. 9092/14-01-2011 επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Πρωτοβουλίες για μέριμνα αστέγων και απόρων της Θεσσαλονίκης» που κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης.
Στην ομιλία του ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε την αρνητική πρωτιά της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία που ανέρχεται στο 16%, (ενώ σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ξεπερνά το 20%) και επεσήμανε τη σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων απόρων και αστέγων πολιτών.
Αναλύοντας το φαινόμενο αυτό παρέθεσε κατά την ομιλία του σημαντικά στοιχεία που σκιαγραφούν το θλιβερό αυτό φαινόμενο και την ανησυχητική επέκταση του φάσματος της φτώχειας. Συγκεκριμένα:
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Απρίλιο του 2009 κατέγραψε 7.720 άστεγους Έλληνες ενώ το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την έλλειψη στέγης υπολογίζει τον αριθμό αυτό σε πάνω από 20.000. Στη Θεσσαλονίκη οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει τους 2.500.
Παρατηρείται αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στην ταυτότητα αυτών των πολιτών, οι οποίοι δεν ανήκουν πλέον μόνο σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως εξαρτημένοι ναρκομανείς, εξαρτημένοι από αλκοόλ κ.ά.
Το 2010 στο Δήμο Θεσσαλονίκη καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το 2009: 10% στα βιβλιάρια υγειονομικής περίθαλψης απόρων. 20% στις μερίδες συσσιτίου και 30% στις αιτήσεις για οικονομική υποστήριξη. Πρόκειται κατά 70% για ανθρώπους ηλικίας γύρω στα 50 έτη και κατά 80% άνεργους, κυρίως δε ανύπαντρες μητέρες με 2 παιδιά.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στους γειτονικούς δήμους.
Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στον τομέα αυτό, επισημαίνοντας ότι στις ενορίες της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης λειτουργούν συνολικά 15 δομές συσσιτίων, από τις οποίες προσφέρονται καθημερινά περίπου 2.000 μερίδες φαγητού ενώ από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως προσφέρονται 1.500 μερίδες συσσιτίου.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαυθεί μόνο στις φιλότιμες προσπάθειες της Εκκλησίας, των Δήμων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά να αναλάβει η ίδια συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα "δίχτυ" προστασίας και ασφάλειας απόρων και αστέγων. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Καλαφάτης κατέληξε μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:
1. Οι άστεγοι πρέπει να αναγνωρισθούν ως ειδική ομάδα που ανήκει στον ευπαθή πληθυσμό.
2. Πρέπει να αναπτυχθούν προνοιακά προγράμματα, όπως το Charity που ισχύει στο εξωτερικό, στο οποίο άστεγοι και άποροι φιλοξενούνται σε ξενώνες και υποβοηθούνται ώστε να γίνουν επαγγελματικά και οικονομικά αυτοδύναμοι.
3. Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει και να αντλήσει τα διαθέσιμα κονδύλια που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και προορίζονται για προβλήματα στέγασης και περίθαλψης περιθωριοποιημένων ομάδων.
4. Θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία προς όφελος των αστέγων και απόρων της χώρας.