Άκης Τσοχατζόπουλος
Ερωτήματα για Ερμής, Πάτριοτ
Αναφορικά με ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι δεν παρακολούθησε τις πληρωμές του έργου Ερμής και παραδέχθηκε με αυτόν τον τρόπο την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του. Σημειώνεται επίσης ότι προκύπτουν ερωτήματα από την κατάθεση Σίκατσεκ για παράδοση 10 εκατ. ευρώ ως προμήθεια για τη σύμβαση των πυραύλων Πάτριοτ. Η Ν.Δ. για τις ευθύνες του ως υπουργού Ανάπτυξης αναφέρει ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξέλιξης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ μαζί με τους κ. Βερελή και Χριστοδουλάκη, ενώ μαζί εξέθεσαν το Δημόσιο σε κίνδυνο σπουδαίας ζημίας, υπογράφοντας τον Μάιο του 2002 επιστολή προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την οποία αναγνωρίζουν τις δυσκολίες στην εκτέλεση των προγραμματικών συμφωνιών και εκφράζουν την υποστήριξη στη διευθέτηση του προβλήματος με την κατάλληλη άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου ως μετόχου του ΟΣΕ. Για τις ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα Πάτριοτ και Ερμής αναφέρονται σε εμβάσματα στους στενούς συνεργάτες του Αντ. Καντά και Π. Νικολαΐδη.
Μιχάλης Λιάπης
Αδράνεια με τις ρήτρες
Σχετικά με τον πρώην υπουργό Μεταφορών της Ν.Δ., Μιχάλη Λιάπη και τις ευθύνες για τον ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ διατείνεται ότι παραβίασε το καθήκον ελέγχου νομιμότητας στον Οργανισμό, δηλαδή το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ελέγξει αν μία ενέργεια της διοίκησης της ΔΕΚΟ εμπίπτει στα όρια του νόμου.
Αναφορικά με τις ευθύνες του κ. Λιάπη σχετικά με τον ΟΣΕ, στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι αν και είχε ενημερωθεί από τον τότε πρόεδρο του ΟΣΕ ότι οι προμηθευτές δεν δέχονταν να πληρώσουν ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις υλοποίησης των προγραμματικών συμβάσεων ούτε και να παραδώσουν ισοδύναμο υλικό, ο ίδιος αδράνησε, με συνέπεια τη συνέχιση των εκκρεμοτήτων στην υλοποίηση των συμβάσεων εις βάρος των συμφερόντων του ΟΣΕ. Ανάλογες ευθύνες επιρρίπτονται και για τον προαστιακό. Ευθύνες του αποδίδονται ακόμη για τη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, γιατί κρίθηκε ότι καθυστέρησε στην κήρυξη της εταιρείας ως έκπτωτης για το έργο της προμήθειας φορητών συστημάτων πληροφόρησης των επισκεπτών αρχαιολογικών χώρων.
Αναστάσιος Μαντέλης
Σύνδεση με τη «χορηγία»
Σύμφωνα με την αξιολόγηση που κάνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μαντέλης ως υπουργός ενέκρινε τις «Προγραμματικές Συμφωνίες 8002» και απεδέχθη τα τιμήματα που του υπέβαλε ο ΟΤΕ χωρίς να ελέγξει τις τιμές της αγοράς, διακινδυνεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η ενέργεια απαιτείτο από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας, καθόσον αυτή είχε την εποπτεία του τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το ΠΑΣΟΚ συνδέει την ολιγωρία του υπουργού με την κατάθεση των ποσών των 450.000 μάρκων από τη Siemens και ζητεί περαιτέρω έρευνα.
Οσον αφορά τις θέσεις της Ν.Δ. για τον Τάσο Μαντέλη αναφέρεται ότι ως έμπιστος του κ. Σημίτη, και ως πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ που είχε προχωρήσει στις πρώτες αναθέσεις ψηφιακών παροχών το 1987-88 στη Siemens - Intracom, ήταν εκείνος που έκανε τις τελικές εγκρίσεις των αποφάσεων των ΔΕΚΟ για την ανάθεση προμηθειών χωρίς τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων διαφάνειας και τον χαρακτηρίζει «μήτρα του σκανδάλου στον ΟΤΕ και στον ΟΣΕ». Φυσικά αναφέρεται και χρηματισμός συνολικά 450.000 μάρκων από τη Siemens.
Νίκος Χριστοδουλάκης
Ευθύνες για τη σύμβαση 8002
Αναφορικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Ν. Χριστοδουλάκη, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι απορίες γεννώνται σχετικά με την παραμέληση του καθήκοντος εποπτείας στον ΟΤΕ, διότι τότε θα επληροφορείτο τις διαφωνίες και τα κενά αναφορικά με τους κοστολογικούς ελέγχους που προέβλεπε η «Προγραμματική Συμφωνία 8002» για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες που είχε. Δηλαδή δεν προέβη σε έλεγχο για την πορεία της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002, καθώς και για την εφαρμογή δικλίδων που θα προστάτευαν το συμφέρον του ΟΤΕ, του Δημοσίου και των μετόχων.
Δεν ζήτησε ακόμη, αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου και ως κύριος μέτοχος του ΟΤΕ το κλείσιμο των προγραμματικών συμφωνιών το 2002 με αντίστοιχη αποτίμηση του οικονομικού αποτελέσματος.
Σχετικά με τις ευθύνες του κ. Ν. Χριστοδουλάκη στον ΟΣΕ, η Ν.Δ. αναφέρεται όπως και για τους κ. Τσοχατζόπουλο και Βερελή στο θέμα των ναυπηγείων και την ιδιωτικοποίησή τους μέσω παραχώρησης στη γερμανική HDV, αλλά και στις συμφωνίες για το τροχαίο υλικό.
Χρίστος Βερελής
Παραλείψεις σε σχέση με ΟΣΕ
Αναφορικά με τις ευθύνες του κ. Βερελή για τον ΟΤΕ, το ΠΑΣΟΚ κρίνει ότι παρέλειψε να ασκήσει την εποπτεία που ανήκε στις αρμοδιότητές του και δεν αντέδρασε, όταν διευθυντές του ΟΤΕ πρότειναν στην τότε διοίκηση να μη γίνει κοστολογικός έλεγχος το 2000 λόγω σταθερότητας των τιμών, κατά παράβαση της «Προγραμματικής Συμφωνίας 8002». Αναφορικά με τον ΟΣΕ, το ΠΑΣΟΚ του αποδίδει ότι παρέλειψε να δώσει εντολή να ξεκινήσουν επαναδιαπραγματεύσεις για το ύψος των ποινικών ρητρών πέραν του 7,5%, αφού υπήρχαν καθυστερήσεις πάνω από 150 ημέρες, όπως προβλεπόταν στις προγραμματικές συμφωνίες, ενώ άλλες ευθύνες του αποδίδονται για το θέμα παραλείψεων στα έργα του προαστιακού. Για τον κ. Χρ. Βερελή ως υπουργό Μεταφορών, για τον ΟΣΕ επαναλαμβάνει η Ν.Δ. την ανάγκη διερεύνησης πράξεων ή παραλείψεων από κοινού με τους Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Τσοχατζόπουλο σχετικά με τη διαχείριση του κεφαλαίου των ναυπηγείων, ενώ επισημαίνεται ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και Αν. Νεράντζης διαφώνησαν με την πρόταση αυτή, όπως και ο κ. Π. Καμμένος, ενώ ο κ. Γ. Αποστολάκος είχε επιφυλάξεις.
«Καθημερινή»