Θέμα: Υπολειτουργία και έλλειψη συντονισμού στις νέες διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης του Καλλικράτη
Με τον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση «Καλλικράτη» οι αρμοδιότητες διαφόρων υπηρεσιών μεταφέρονται. Μεταξύ αυτών είναι και όσες αφορούν την αγροτική ανάπτυξη και τη γεωργία γενικότερα σε επίπεδο περιφέρειας.
Ειδικότερα, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων οξύνθηκε στο έπακρο η γραφειοκρατική σύγχυση και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ υπηρεσιών που ανήκαν στο παρελθόν στα τμήματα γεωργίας των νομαρχιών και όσων διαμορφώθηκαν με τον νέο νόμο στην περιφέρεια.
Λίγο πριν την συμπλήρωση ενός μήνα από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το τι γίνεται με τις υπηρεσίες του αγροτικού τομέα της οικονομίας. Οι διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης, κτηνιατρικής, αλιείας, μπορεί να συνενώθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αλλά υπάρχουν τόσες πολλές γραφειοκρατικές εκκρεμότητες στην οργάνωση και στην κατανομή αρμοδιοτήτων, που ουσιαστικά μέχρι σήμερα υπολειτουργούν.
Η κατάσταση παραμένει θολή και με το οργανόγραμμα που είχε υπογραφεί δεν έχουν τακτοποιηθεί τα πράγματα. Όλες οι υπηρεσίες αλλά και οι υποθέσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το πρόβλημα είναι ότι οι γεωτεχνικές υπηρεσίες συρρικνώνονται, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώθηκαν δεν αποδίδει, με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται ούτε οι υπάλληλοι, ούτε οι αγρότες και οι καταναλωτές, τουλάχιστον ως προς τους ελέγχους που θα έπρεπε να γίνονται για τις πληρωμές, καθώς και για άλλες υποθέσεις.
Συγκεκριμένο παράδειγμα η περιφέρεια Αττικής, όπου οι υπηρεσίες γεωργικής ανάπτυξης δεν έχουν κανένα συντονισμό με τις υπηρεσίες που έχουν απομείνει από τις παλιές νομαρχίες.
Έτσι, η προώθηση διαφόρων προγραμμάτων στη βιολογική γεωργία του πρώην νομού Πειραιά, όπου εκτός των άλλων δυσκολιών λόγω της διάλυσης των γεωργικών ενώσεων, της ανάθεσης της περίφημης ψηφιοποίησης σε ιδιώτες που δημιούργησε δεκάδες λάθη στην εξατομίκευση των δηλώσεων του κάθε αγρότη, προστέθηκε τελευταία και η πλήρης έλλειψη συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί αγρότες βιολογικής γεωργίας στην Τροιζηνία να μην μπορούν να εισπράξουν ούτε και αυτές τις μικρές επιδοτήσεις που τους αναλογούν από το 2009, ενώ παράλληλα τρέχουν οι υποχρεώσεις τους σε οργανισμούς πιστοποίησης, σε ιδιώτες μελετητές και σε εμπόρους αγροτικών εφοδίων για τις καλλιέργειές τους.
Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Αν προτίθενται να παρέμβουν άμεσα ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός συντονισμός των παλιών υπηρεσιών με τις καινούριες, οι υπάλληλοι να έχουν συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες, και τελικά οι ενδιαφερόμενοι να εξυπηρετούνται;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου