Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Παρέδωσαν τα κλειδιά οι φαρμακοποιοί

Περίπου χίλιοι φαρμακοποιοί από τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησαν χθες πορεία προς τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης

Της Νικολέττας Μπούκα

Σε “Γολγοθά” έχει μετατραπεί για τους πολίτες η προμήθεια των αναγκαίων φαρμάκων, εξαιτίας της συνεχιζόμενης -σήμερα και αύριο- απεργιακής κινητοποίησης των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης.
Χθες το πρωί, περίπου χίλιοι φαρμακοποιοί από τη Μακεδονία και τη Θράκη φόρεσαν τις λευκές ποδιές τους, κρατώντας πανό στα χέρια τους και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία προς την Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Εκεί παρέδωσαν συμβολικά τα κλειδιά των φαρμακείων τους και κατέθεσαν και σχετικό ψήφισμα στον γενικό γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος άκουσε τα αιτήματά τους.
“Διατρανώνουμε την επιθυμία και τη διάθεσή μας να αγωνιστούμε, ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει ότι η υγεία δεν είναι εμπόριο, το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ταυτιστεί με τα ψώνια του Σαββάτου. Αγωνιζόμαστε για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, την οποία τινάζει στον αέρα το σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Υγείας”, δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, κατήγγειλε τον κ. Λοβέρδο ότι από τη μια δηλώνει πως έχουμε παγκόσμιο ρεκόρ αριθμού φαρμακείων και συγχρόνως νομοθετεί να ανοίξουν άλλα τόσα. Δηλώνει ότι θέλει να περιορίσει τη φαρμακευτική δαπάνη και συγχρόνως παίρνει μέτρα για να την αυξήσει. Παράλληλα, ανοίγει πόρτες, παράθυρα, μπαλκονόπορτες κι ό,τι άλλο μπορεί, ώστε κεφαλαιούχοι να μπουν και να ανοίξουν φαρμακεία.
“Ζητάμε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Η κοινοτική Οδηγία 123, εξ ονόματος της οποίας ανοίγουν δήθεν τα επαγγέλματα, εξαιρεί κατηγορηματικά το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Στη Θεσσαλονίκη ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2010 έκλεισαν 5 φαρμακεία. Φοβόμαστε ότι έως το τέλος του 2011 τουλάχιστον τα μισά φαρμακεία θα έχουν εξαφανιστεί και τα άλλα θα ψυχορραγούν μέχρι να αγοραστούν από πέντε πολυεθνικές που περιμένουν στην ουρά για να ψηφιστεί ο νόμος και να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους”, είπε ο κ. Θεοδοσιάδης.
Αναφορικά με την προσθήκη που έκανε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την οποία για την ίδρυση φαρμακείου απαιτείται πτυχίο φαρμακοποιού, οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αλλά περιμένουν να δουν την προσθήκη αυτή και γραπτώς.

Φαρμακοποιοί: Ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες

Συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υφίστανται τις τελευταίες ημέρες ζήτησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών Αργύρης Ρόντσης και πρόσθεσε ότι οι φαρμακοποιοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, ο οποίος δείχνει τεράστια υπομονή, διότι έχει καταλάβει ότι οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται για τη βιωσιμότητα του επαγγέλματός τους.
“Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Είναι αδύνατον μία γυναίκα που έχει παιδιά και υποχρεώσεις να κάτσει από το πρωί έως το βράδυ στο φαρμακείο της. Προφανώς αυτοί που τα λένε δεν έχουν γνώση τι σημαίνει φαρμακευτική νομοθεσία και ποιοι νόμοι διέπουν την εργασία μας”, είπε ο κ. Ρόντσης και τόνισε ότι “δεν είναι σωστό να θέλουμε να εξαθλιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουν τα φαρμακεία, διότι κι αυτά θα καταντήσουν μικρομάγαζα. Φοβάμαι ότι από τα 12.000 φαρμακεία που υπάρχουν πανελλαδικά, αν φτάσουν να γίνουν 15.000 - 20.000, στη συνέχεια θα μειωθούν στις 6.000”.
Για στοχευμένες προσπάθειες κατάργησης του κλάδου των φαρμακοποιών, που θα οδηγήσουν το επάγγελμά τους στα χέρια των πολυεθνικών, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις τιμές των φαρμάκων, έκανε λόγο η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας Αικατερίνη Μπουρουτζόγλου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μιχάλης Μαργαρίτης εξήγησε ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως το πλάνο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας είναι να περάσει το φαρμακείο σε συγκεκριμένα χέρια και συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι πολύ σύντομα δεν θα έχει το μικρό φαρμακείο που του παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη δίπλα του και στο χωριό του.
Για οικονομική αφαίμαξη των φαρμακείων και προσπάθεια παράδοσής τους στα χέρια των πολυάριθμων πολυεθνικών μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, Δημήτριος Αγαθόπουλος.
“Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος και να επιλέξει με ποιους θέλει να έχει σχέσεις: με τους φαρμακοποιούς και το φαρμακείο της γειτονιάς ή με το φαρμακείο-αλυσίδα των πολυεθνικών, απρόσωπο και με ξένα συμφέροντα. Θα κλείσουν παντού χιλιάδες φαρμακεία, διότι, αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, η εξαθλίωση του μικρού και μεσαίου φαρμακείου είναι δεδομένη”, τόνισε ο κ. Αγαθόπουλος.
• Φαρμακεία ασφαλείας. Σήμερα το πρωί θα λειτουργήσουν στην Θεσσαλονίκη 21 φαρμακεία ασφαλείας και το απόγευμα 19, ενώ μετά τις 20.30 οι εφημερίες των φαρμακείων συνεχίζονται σύμφωνα με το κανονικό πρόγραμμα διανυκτερεύσεων. Ανάλογο καθεστώς θα ισχύσει έως και την Παρασκευή σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.