Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Σήμερα η Ελλάδα απεργεί

Μπλακ άουτ στη λειτουργία υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αναμένεται να προκαλέσει η σημερινή 24ωρη πανεργατική γενική απεργία που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μια κινητοποίηση που γίνεται την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και που, όπως όλα δείχνουν, δε θα καταφέρει να αλλάξει τις ειλημμένες από την κυβέρνηση και την «τρόικα» αποφάσεις. Κάτι σαν «άσμα ηρωικό και πένθιμο...».Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΟΣΕ, τράπεζες, οι εφοριακοί, το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί, ενώ δεμένα θα μείνουν και τα πλοία, καθώς στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Τα νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, ενώ συμμετοχή στην απεργία έχουν αποφασίσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 8 και έως τις 8.30 το πρωί, ανάλογα με την απόσταση των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια. Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.30 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί.
Οι δημοσιογράφοι
Στην απεργία μετέχουν και οι δημοσιογράφοι και σήμερα δε θα μεταδοθούν ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν το Σάββατο. Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στην κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων μέσω της αποδόμησης του ΟΜΕΔ και στον αποκλεισμό των δημοσιογράφων που εργάζονται σε διαδικτυακά μέσα από το δικαίωμα ασφάλισης στα οικεία ταμεία.
Η ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε δήλωσή του τονίζει ότι «με τη γενική απεργία κάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο αισθητή τη διαμαρτυρία μας για το άδικο, αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για την αδιάλλακτη συμπεριφορά των εργοδοτών, όσον αφορά στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», υπογραμμίζει ο κ. Παναγόπουλος προσθέτοντας ότι «η τριετής παραμονή της χώρας μας υπό την επιθεώρηση της ''τρόικας'' δεν προμηνύει παρά μόνον αγώνα και προσπάθεια εξόδου από τα σκληρά μέτρα που πλήττουν για μία ακόμη φορά περισσότερο εκείνους που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Συμπαράσταση στην απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εκφράζουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ, καλώντας τα μέλη τους σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων.
Οι μεταφορές
Μετ’ εμποδίων θα πραγματοποιηθεί και το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών, καθώς στο διάστημα από τις 10 το πρωί ώς τις 2 μετά το μεσημέρι δε θα εκτελεστεί καμία πτήση ελληνικής ή ξένης εταιρίας λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει για σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
- Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει 56 σκέλη πτήσεων, ενώ σε άλλες 23 αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).
Από την πλευρά της, η Aegean Airlines ματαιώνει τις εξής πτήσεις:
A3 374/375 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα, A3 354/355 Αθήνα - Σαντορίνη - Αθήνα, A3 314/315 Αθήνα - Ηράκλειο - Αθήνα, A3 254/255 Αθήνα - Μυτιλήνη - Αθήνα, A3 224/225 Αθήνα - Κως - Αθήνα και A3 110/113 Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα.
Παράλληλα, η Aegean αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 22 πτήσεις του δικτύου της. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό), +30 210 6261000 (από κινητό ή εξωτερικό).
Οι συγκεντρώσεις
στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα δύο απεργιακές συγκεντρώσεις:
* Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και από την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο ΕΚΘ.
* Από το ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.
Θα ακολουθήσουν ισάριθμες πορείες στο κέντρο της πόλης.