Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Σταύρος Καλαφάτης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 16%»

Θλιβερή και ανησυχητική πρωτιά σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με την με αριθ.: 8186/22-12-2010 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα «Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή», δήλωσε τα εξής :
«Για την Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί πλέον τη Συμπρωτεύουσα. Αναλαμβάνει ρόλο Πρωτεύουσας στη χώρα. Της “Πρωτεύουσας της Ανεργίας” ανάμεσα σε όλες τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της επικράτειας, που κινείται παράλληλα στις πρώτες θέσεις της ανεργίας, σε σχέση με αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης». Στη σχετική του ερώτηση ο κ. Καλαφάτης εκφράζει έντονη ανησυχία για τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, που ανεβάζουν την ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κατά το Γ’ Τρίμηνο, σε ποσοστό 16%. Σ’ αυτή την αρνητική κατάσταση είναι προφανές, κατά τον κ. Καλαφάτη, ότι συνέβαλαν τόσο το «κλείσιμο» όσο και η «φυγή» μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της περιοχής, σε γειτονικές χώρες. Ο Βουλευτής θέτει ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς, όσον αφορά τη μέριμνα σχεδιασμού εξειδικευμένων δράσεων διατήρησης της απασχολησιμότητας. Παράλληλα διερευνά τις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει τα κίνητρα ενίσχυσης επενδύσεων, ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα συζητηθεί στη Βουλή στις αρχές του καινούριου έτους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΘΕΜΑ : «Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή».

Στις 16 Δεκεμβρίου 2010 δημοσιεύθηκε από την Εθνική Στατιστική Αρχή, η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το Γ’ Τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των απασχολούμενων σε όλη τη χώρα είναι 4.402.931 άτομα, ενώ των ανέργων ανήλθε σε 621.938 άτομα. Συγκεκριμένα το ποσοστό ανεργίας, σε σχέση με το εργατικό δυναμικό του συνόλου της χώρας ανέρχεται σε 12,4% έναντι 9,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2009.
Στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό ανεργίας του Γ’ Τριμήνου 2010 ανέρχεται σε 13,5% έναντι 10,3% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009.
Ειδικότερα και σε απόλυτους αριθμούς, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε συνολικό πληθυσμό 797.400 ατόμων, το εργατικό δυναμικό αποτελούν 426.000 άτομα, εκ των οποίων 357.800 είναι απασχολούμενοι και 68.200 είναι άνεργοι. Δηλαδή η ανεργία κατά το Γ’ Τρίμηνο 2010 στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή ανέρχεται σε ποσοστό 16%, έναντι 13,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη θέση της ανεργίας σε όλες τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας και στις πρώτες θέσεις σε σχέση με αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης. Σ’ αυτή την αρνητική κατάσταση είναι προφανές ότι συνέβαλε τόσο το «κλείσιμο» όσο και η «φυγή» μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της περιοχής, σε γειτονικές χώρες.Με δεδομένο το γεγονός, ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δίνουν στοιχεία για αρκετά μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, σε σχέση με τις επίσημες Έρευνες Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, αυτή η προοδευτικά αυξανόμενη εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην πόλη, καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητική και απαιτεί άμεσες εξειδικευμένες δράσεις για την ανάσχεσή της.
Για όλα τα παραπάνω
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση κάποιες εξειδικευμένες δράσεις για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν άμεσα, προκειμένου να διατηρηθεί η απασχολησιμότητα και να ανασχεθεί η αυξητική τάση της ανεργίας ;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω δεδομένα, προκειμένου να επανεξετάσει τα κίνητρα ενίσχυσης επενδύσεων ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που προτίθεται θα καταθέσει προς ψήφιση ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης