Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η Δράμα επενδύει στο θαυματουργό μύρτιλλο

Μπορεί η ιστορία του να ξεκίνησε στη μακρινή Σιβηρία, σήμερα όμως επιχειρεί -ορμώμενο από τη Δράμα- την εδραίωσή του και στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για το γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες μύρτιλλο ή blueberry, του οποίου μοναδικός καλλιεργητής στην Ελλάδα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων νομού Δράμας με διακριτικό τίτλο “Βιόδραμα”.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Μέσω επένδυσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ο συνεταιρισμός αυξάνει την καλλιεργήσιμη έκταση από τα 42 στα 100 στρέμματα και παράλληλα δημιουργεί νέα μονάδα παραγωγής, μεταποίησης και συσκευασίας.Όπως λέει μιλώντας στη “Μ” ο πρόεδρος και ιδρυτής του συνεταιρισμού, Νικόλαος Παπουτσής, η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει ποτοποιείο που θα παράγει -πέρα από το λικέρ και τους χυμούς από μύρτιλλα που ήδη παράγονται- τρία νέα προϊόντα: ηδύποτο, φρουτοποτό και αναψυκτικό.Στοίχημα όμως του συνεταιρισμού είναι το χάπι από μύρτιλλα, το οποίο θα διατίθεται σε ένα με δύο μήνες αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Έρευνες των πανεπιστημίων Αθήνας, Πατρών και Θεσσαλονίκης έχουν επιβεβαιώσει τη θεραπευτική του δράση και άμεσα θα ξεκινήσει η παραγωγή του.“Στόχος μας είναι η καλλιεργήσιμη έκταση να φτάσει τα 1.000 στρέμματα και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με καλλιεργητές για να συνάψουμε συνεργασίες. Άμεσα εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στους γειτονικούς νομούς, από την Πέλλα έως και την Ορεστιάδα, ενώ πραγματοποιούμε αυτή την περίοδο εκστρατεία ενημέρωσης των αγροτών σχετικά με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια”, αναφέρει ο κ. Παπουτσής, προσθέτοντας ότι αν το μερίδιο αγοράς του χαπιού αγγίξει το 3%-4% τότε θα απαιτηθούν 15.000-20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Απώτερος στόχος είναι από τον Μάιο του 2011 να ξεκινήσει να εφαρμόζεται συμβολαιακή γεωργία για το μύρτιλλο.
Οι πρωτοπόροι
Το μύρτιλλο πρωτοήρθε στη χώρα μας το 2006 από τον κ. Παπουτσή και τον γιο του Γιάννη. Το 2007 συστάθηκε ο συνεταιρισμός από μία ομάδα βιοκαλλιεργητών, τα μέλη της οποίας ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του κ. Παπουτσή. Οι κύριοι στόχοι του συνεταιρισμού είναι η εγκατάσταση, η παραγωγή, η τυποποίηση και η διάθεση της παραγωγής των blueberries.Σήμερα ο συνεταιρισμός διαθέτει 500 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, ενώ έχει περίπου 600 πιστούς καταναλωτές που έχουν ωφεληθεί από τις ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου αυτού.
Πηγή αιώνιας νιότης
Ως πηγή αιώνιας νιότης χαρακτηρίζονται τα μύρτιλλα. Όπως απέδειξαν οι αμερικανοί επιστήμονες, το blueberry όχι μόνο έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης, αλλά και συμβάλλει στην ανανέωση του οργανισμού. Για να βελτιώσει κανείς τον μεταβολισμό, τη μνήμη και τον συγχρονισμό των κινήσεών του, είναι αρκετό να καταναλώνει μισό φλιτζάνι καρπών την ημέρα. Ο χυμός του φυτού αυξάνει την αντοχή των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζει τη λειτουργία πολλών ενδοκρινών αδένων και χαρακτηρίζεται από αγγειοδιασταλτικές, αντιαρτηριοσκληρυντικές, αντιφλεγμονώδεις και πυρηνοπροστατευτικές ιδιότητες. Κατευνάζει επίσης τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού στα φάρμακα και στα προϊόντα διατροφής. Από μόνο του το φυτό δεν προκαλεί ποτέ αλλεργία και μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και από παιδιά με αυξημένη ευαισθησία σε διαβητικές και αλλεργικές τάσεις.