Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

5 βήματα-ασπίδα προστασίας από τον διαβήτη . Ευάλωτοι οι άνω των 60.

Στον νομό Θεσσαλονίκης οι πάσχοντες είναι 100.000.
Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη.
Της Νικολέτας Μπούκα
Πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί φαίνεται ότι βρίσκει στη χώρα μας ο σακχαρώδης διαβήτης. Ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα και καθιστική ζωή είναι οι κύριες αιτίες για τη δραματική αύξηση της νόσου, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κι επισημαίνουν ότι υπάρχουν πέντε βήματα, τα οποία μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη, ιδιαίτερα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως είναι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, καπνιστές, όσοι κάνουν καθιστική ζωή και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Τα βήματα αυτά είναι:
- Η απώλεια 5%-7% του σωματικού βάρους,
- Η άσκηση για μισή ώρα κάθε μέρα (150 λεπτά την εβδομάδα),
- Η μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους,
- Η αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια) και
- Η μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, παθολόγος-διαβητολόγος Ιωάννης Ιωαννίδης, μεγάλη μελέτη στη Φιλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων, που είναι και οι πιο ευάλωτες στη νόσο, η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει και το 71%.
“Σήμερα 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη. Στην Ελλάδα ο αριθμός τους φτάνει το 1.000.000, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης είναι περίπου 100.000. Είναι γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει τη μορφή επιδημίας με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών νομού Θεσσαλονίκης “Άγιος Δημήτριος”, Χρήστος Δερδεράκης.Παράλληλα, τονίζει ότι οι πολίτες οφείλουν να εστιάσουν στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, ώστε να αποφευχθούν ή να επιβραδυνθούν οι σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη, όπως είναι ο ακρωτηριασμός, η τύφλωση και η νεφρική ανεπάρκεια.

Ο διαβήτης σε νούμερα

-Σήμερα υπάρχουν περίπου 300 εκατομμύρια άτομα με διαβήτη παγκοσμίως. Τα άτομα αυτά θα αποτελούν το 8% του πληθυσμού παγκοσμίως έως το 2030
-Κάθε 10 δευτερόλεπτα δύο άνθρωποι νοσούν από διαβήτη.
-Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από αίτιο σχετικό με τον διαβήτη.
-Ο διαβήτης είναι η 4η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
-Ετησίως καταγράφονται 4.000.000 θάνατοι από διαβήτη.
-Για έναν στους 20 θανάτους ατόμων κάθε ηλικίας ευθύνεται άμεσα ή έμμεσα ο διαβήτης. Στις ηλικίες 35 έως 64 ετών η αναλογία διπλασιάζεται στο 1 προς 10.
-Κάθε χρόνο καταγράφονται 7.000.000 νέα περιστατικά διαβήτη.
-Οι ηλικίες 40-59 ετών είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τον διαβήτη.
-Το 80% των θανάτων σημειώνονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
-878 δολάρια είναι το μέσο κόστος του διαβήτη ανά ασθενή για το 2010 παγκοσμίως.
-Το 2,5%-15% των δαπανών υγείας κάθε χώρας σχετίζεται με τον διαβήτη.