Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Νέοι «σύμμαχοι» στο πλευρό των διαβητικών

Νέα στοχευμένα φάρμακα και «όπλα» που συνδυάζουν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας αποτελούν τους «συμμάχους» των γιατρών απέναντι στο σακχαρώδη διαβήτη. Ειδικότερα, πρόκειται για αναίμακτους μετρητές σακχάρου 24ωρης καταγραφής, αντλίες συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης από απόσταση μέσω bluetooth και πρωτοποριακά φάρμακα που στοχεύουν στους νεφρούς.
Ολες οι νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης αλλά και της θεραπείας του σακχαρώδους διαβήτη πρόκειται να αναφερθούν στο πλαίσιο του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 25-27 Νοεμβρίου.
Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διαδραματίζει ο υγιεινός τρόπος ζωής. «Διαπιστώθηκε πως μία μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με 150 λεπτά εντατικής γυμναστικής την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν κατά 40%-60% τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη 2», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος. Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ-Θ, Κυριάκος Καζάκος, σημείωσε πως οι πρωτοποριακοί μετρητές όπως και οι αντλίες κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο και το κόστος τους καλύπτεται -υπό προϋποθέσεις- από τα ασφαλιστικά ταμεία. «Αναφορικά με το νέο φάρμακο, αυτό βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και στόχος του θα είναι να ρυθμίζει την παραγωγή σακχάρου από τους νεφρούς και την αποβολή της γλυκόζης μέσω των ούρων», εξήγησε.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εξετάσεις μέτρησης σακχάρου και ενημέρωση σε θέματα διαβήτη από ομάδες φοιτητών της Ιατρικής και Νοσηλευτικής στην πλατεία Αριστοτέλους από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι. Ακόμη, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Νεότερα δεδομένα στο σακχαρώδη διαβήτη», υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Πάλας».
Λ. Π. Στον «Αγγελιοφόρο»