Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Τα χρέη έγιναν θηλιά στον λαιμό του

Θηλιά στον λαιμό 45χρονου οδηγού ταξί έγιναν τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί από πιστωτικές κάρτες. Πατέρας δύο παιδιών, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσα στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Περίπου ένα μήνα νωρίτερα είχε πάλι προσπαθήσει να αυτοκτονήσει καταπίνοντας χάπια.
Του Κώστα Καντούρη
Ο 45χρονος, όπως έλεγαν άτομα του περιβάλλοντός του, είχε πολλά χρέη. Σύμφωνα με στοιχεία από καταθέσεις που συγκέντρωσε η αστυνομία, είχε περισσότερες από 25 πιστωτικές κάρτες στην κατοχή του και πιεζόταν ασφυκτικά να τις αποπληρώσει. “Δεν είχε δώσει τέτοια εντύπωση στους συναδέλφους. Μιλούσε για τη δυσκολία που θα αντιμετώπιζε η δουλειά μας, αλλά το ίδιο κάνουμε όλοι μας”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος των οδηγών ταξί Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπασαρρής, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον αυτόχειρα. Στο περιβάλλον του 45χρονου τίποτε δεν προμήνυε ότι θα προχωρούσε στην αυτοκτονία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε τελειώσει τη βάρδια του (συνήθως εργαζόταν νύχτα) και στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του, στην οδό Ανδρομάχης. Στις 4 χθες τα ξημερώματα τηλεφώνησε σε στενό φίλο του και του είπε “εγώ τέλος”. Αμέσως ο φίλος του κινητοποιήθηκε και ειδοποίησε το ένα παιδί του 45χρονου, με το οποίο μπήκαν στο διαμέρισμα του Ευόσμου και τον βρήκαν νεκρό. Στον τοίχο του δωματίου ο ίδιος είχε γράψει με μαρκαδόρο πέντε κινητά τηλέφωνα συγγενικών του προσώπων, ενώ άφησε και ένα ιδιόχειρο σημείωμα που απευθυνόταν στους συγγενείς του. Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, που δεν ήταν άλλοι από τα τεράστια χρέη του. Απευθυνόταν κυρίως στις αδελφές του και στα δύο παιδιά του. “Μπορεί να θόλωσε το μυαλό του ανθρώπου, αλλά σε εμάς στη γειτονιά δεν έδειχνε να έχει κανένα τέτοιο πρόβλημα, ο άνθρωπος ήταν πρόσχαρος”, τόνισε ο 69χρονος γείτονάς του Παναγιώτης Παναγιωτίδης. “Δεν φαινόταν πως ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας”, συμπλήρωσε. “Δυστυχώς, δεν ήταν ο πρώτος και, όπως φαίνεται, δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος”, είπε και ο κ. Κωνσταντίνος Χαϊδευτός, που διαμένει στην περιοχή. Οι καταστηματάρχες της γειτονιάς έκαναν λόγο για έναν τυπικό άνθρωπο, που ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα.
Ανάλογες περιπτώσεις
Η αυτοκτονία του 45χρονου ήρθε να προστεθεί σε εκείνη 49χρονου σε χωριό των Σερρών, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο χωράφι του. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ο αγρότης αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση ήταν ένα από τα κίνητρα που οδήγησαν 71χρονο συνταξιούχο να αυτοκτονήσει με θηλιά που έδεσε σε μπασκέτα στη Βέροια.Ο συνταξιούχος στο σημείωμα που άφησε επικαλούνταν προσωπικούς και οικονομικούς λόγους. Επίσης λόγω χρεών αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ζευγάρι στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το περιστατικό δεν έγινε γνωστό ούτε στις αρχές, άντρας και γυναίκα βρέθηκαν λιπόθυμοι στο κρεβάτι τους και σώθηκαν όταν τους βρήκαν συγγενείς τους και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο.