Η ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο και η συνεχής εξέλιξη της πα-ραμένουν οι κύριοι στόχοι της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Executive Chef κ. Δημήτρης Κυριακόπουλος χαιρετίζοντας το Ετήσιο Συμπόσιο 2025 που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 27 Φεβρου-αρίου στο ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος, αναφέρ-θηκε στις διακρίσεις της Culinary Team Greece, της επίσημης μαγειρικής ομάδας της Ένωσης, κατά τη διάρκεια του 2024. Παρόντες στο συμπόσιο ήταν εκπρόσωποι φο-ρέων, υποστηρικτές, μέλη και φίλοι της Ένωσης.
Χαιρετισμοί
Ο αντιπεριφερειάρχης εξωστρέφειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μπάνε Πρέλεβιτς επισήμανε ότι οι chefs της Ένωσης είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής και της Μακεδονικής Κουζίνας, καθώς όπως τόνισε «προβάλετε με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά προϊόντα». «Η Ένωση αξιοποιεί τα προϊόντα που παράγει η μακεδονική γη, από το χωράφι στο πιάτο του καταναλωτή», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αντιπερι-φερειάρχης αγροτικής οικονομίας κ. Γιώργος Κεφαλάς. Η αντιπεριφερειάρχης του-ρισμού κ. Βίκυ Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «η γαστρονομία εντάσσεται στην εμπειρία που έχει ένας τουρίστας που έρχεται να θαυμάσει τα αξιοθέατα και να δοκι-μάσει τις τοπικές γεύσεις και την κουζίνα μας». O κ. Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, απαντώντας ταυτόχρονα σε επισήμανση του κ. Κεφαλά, διαβεβαίωσε ότι αρκετοί ξενοδόχοι έχουν εντάξει στο μενού τους το ελληνι-κό πρωϊνό, αλλά υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες στην εξολοκλήρου υιο-θέτηση της ελληνικής κουζίνας.
Ο Α’ Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης και Εxecutive Chef κ. Χρήστος Γκότσης ευχαρίστησε τους υποστηρικτές της Ένωσης, δηλώνοντας ότι «η προσπάθεια προβολή της ελληνικής κουζίνας δεν σταματά. Είμαστε περήφανοι που όλοι εσείς μας στηρίζετε. Εμείς, ως Ένωση, θα συνεχίσουμε, όπως είδατε όλα αυτά τα χρόνια, να α-ναδεικνύουμε και να διαδίδουμε την ελληνική γαστρονομία σε κάθε άκρο της Γης. Στα μεγάλα events της παγκόσμιας γαστρονομίας, συμμετέχουν ομάδες μόνο μετά από πρόσκληση των διοργανωτών και είναι μεγάλη μας τιμή που ανήκουμε σε αυτές που επιλέγονται και καλούνται να συναγωνιστούν σε τέτοιες διοργανώσεις».
Η εξαιρετική παρουσιάστρια του Συμποσίου κ. Δήμητρα Καβαλάρη, ραδιοφωνικός παραγωγός, εκτός των άλλων, περιέγραψε τις δράσεις της Ένωσης και τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις, τη χρονιά που πέρασε.
Ο Πρόεδρος και ο Α’ Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ένωσης απένειμαν σε όλους του Premium Partners τιμητική πλακέτα, ευχαριστώντας τους για την ανανέωση της συ-νεργασίας τους για άλλα τρία χρόνια.
Οι διακρίσεις
Στην διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκαν, εκτός των άλλων, οι διακρίσεις που έλαβε η επίσημη ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, Culinary Team Greece:
1) Χάλκινο μετάλλιο στο διεθνή γαστρονομικό διαγωνι-σμό TIC Taipei International Culinary Challenge 2024 στην Ταϊβάν. Ο διαγω-νισμός διεξήχθη στην Ταϊπέι στις 15 με 18 Νοεμβρίου. Τα μέλη της Culinary Team Greece που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν οι: Team Manager Χρήστος Γκότσης, Team Captain Μαρίνος Χονδρολίδης, Pastry chef Αρχοντία Πασχαλίδου και Team member Άκης Ράγκος.
2) Χάλκινο μετάλλιο στον γαστρονομικό διαγωνισμό Thailand World Junior Chef Battle 2024, που διεξήχθη στις 28-31 Αυγούστου στην Ταϊλάνδη. Τα μέλη της ομάδας ήταν οι Team Manager Χρήστος Γκότσης, Head Chef Θεόδωρος Κου-ρατζόγλου και Team members oι Δημήτρης Ελευθεριάδης και Βασίλειος Ζιώγας.
Το μενού του Συμποσίου
Το μενού του Συμποσίου επιμελήθηκε ο Executive Chef του ξενοδοχείου κ. Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος έλαβε και τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην ελληνι-κή γαστρονομία από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.
Το μενού περιλάμβανε: α) Ελιά με μανταρίνι, ελιά με βατόμουρο{Boskos Food}, fo-caccia με φρέσκια ρίγανη, ντοματίνια, πράσινες ελιές και ελαιόλαδο{ΕΛΕΤΡΟ}, μίνι πιπεριές κόκκινες γεμιστές με κατσικίσιο τυρί{ΕΛΕΤΡΟ}, β) Αγιορείτικη ψαρόσου-πα{ΕΛΟΠΥ}, καρπάτσιο από λαυράκι, φρυγανισμένο ψωμί με γλυκό σκόρδο, γ) Λαυράκι {ΕΛΟΠΥ} με τρυφερά πράσα, δαμάσκηνα, σάλτσα λευκού κρασιού με σι-νάπι και εστραγκόν, δ) Γεμιστό κοτόπουλο {Αμβροσιάδης} με μανιτάρια, σταρένιος τραχανάς με φέτα ε) Θεσσαλονικιώτικο κουλούρι, Αρμενοβίλ.
Το μενού συνόδευαν τα κρασιά Μυλοπόταμος, Οίνοι Χιλανδαρίου και νερά Aqua Panna και S. Pellegrino.