Στη δημιουργία ενός νέου, ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος το 2025 για την ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) σε Κέντρα Φιλίας αναφέρθηκε σήμερα εκτενώς ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1, 90,4 FM» στην εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση» με τον Γιώργο Σαραντάκο.
Επίσης αναφέρθηκε στον υπό εξέλιξη τριπλό εκσυγχρονισμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε κτιριακές υποδομές, υπολογιστές και πληροφοριακό σύστημα και τέλος μίλησε για την πρόταση που κατατέθηκε προς διαβούλευση στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Ρόδο για το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα είπε:
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΗ:
«Αναβαθμίζουμε τα ΚΑΠΗ σε Κέντρα Φιλίας,
σε ζωντανούς και δημιουργικούς χώρους».
«Όποιος θεσμός είναι πετυχημένος -και τα ΚΑΠΗ είναι πετυχημένος θεσμός- και αντέχει στη διάρκεια του χρόνου και τον έχουν αγκαλιάσει οι τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο θα τον συνεχίσουμε αλλά και θα τον αναβαθμίσουμε. Γι’ αυτό θα βγάλουμε ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ενισχυθούν, να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονισθούν όλα τα ΚΑΠΗ της Χώρας, με τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και καινούργια όπου κρίνουν οι δήμαρχοι με σκοπό να γίνουν σύγχρονα Κέντρα Φιλίας και να προσελκύσουν και νέους δημότες, νέους πολίτες σε κάθε περιοχή».
«Έχουμε περίπου 1000 ΚΑΠΗ στη χώρα με γεωγραφική διασπορά. Φανταστείτε ότι στην Αθήνα έχουμε 66 δήμους και κατά μέσο όρο έχουμε 3 με 4 ΚΑΠΗ. Τα ΚΑΠΗ είναι ένας θεσμός που ταυτίζεται με την καθημερινότητα που ιδρύθηκε το 1984 με πόρους από το τότε Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Σήμερα μετά από 40 χρόνια η
πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έρχεται για να βάλει το δικό της λιθαράκι στην αναβάθμιση αυτού του θεσμού που είναι πετυχημένος. Αναβάθμιση σημαίνει κτιριακή, καθώς θα υπάρχει μια γκάμα δαπανών που μπορούν να γίνουν. Εμείς θέλουμε να γίνουν ζωντανοί χώροι που μπορούν να γίνουν Κέντρα Φιλίας, όπως είναι σήμερα με τις χορωδίες, τις εκδρομές, με εργαστήρια δεξιοτήτων, με διάφορες άλλες δραστηριότητες που θα ομορφαίνουν, που θα γεμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».
«Το πρόγραμμα θα τρέξει μέσα στο 2025. Η κάθε δημοτική Αρχή θα έχει το ελεύθερο και μάλιστα θα υπάρχει ένας Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας να κάνει και να διαμορφώσει αυτά τα Κέντρα Φιλίας με δραστηριότητες που κάθε δημοτική Αρχή νομίζει. Υπάρχει το αυτοδιοίκητο. Το Υπουργείο Εσωτερικών βάζει το καλούπι. Βάζει τον γενικό κανόνα. Από εκεί και πέρα υπάρχει το αυτοδιοίκητο και κάθε δημοτική Αρχή μπορεί να διαμορφώσει με τις ιδέες που έχει. Εμείς δεν λέμε όχι σε πρωτοβουλίες, σε νέες δραστηριότητες, δεν λέμε όχι στο να αναπτύξουν ό,τι ιδέα υπάρχει είτε από μέλη που είναι μέσα στα ΚΑΠΗ είτε από δημοτικούς συμβούλους είτε από δημάρχους. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν αυτά τα Κέντρα Φιλίας και να υπάρχουν ουσιαστικά σε κάθε τοπική κοινωνία. Και αν θέλετε, θέλουμε να τα διαμορφώσουμε σε σύγχρονα Κέντρα Φιλίας. Αυτή τη στιγμή η ονομασία ΚΑΠΗ έχει κάνει τον κύκλο της και το λέω γιατί δεν είναι τα ΚΑΠΗ χώροι για κάποια προχωρημένη ηλικία. Τα ΚΑΠΗ είναι πραγματικά χώροι ζωντανοί με ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουνε, είναι ζωντανές κοινότητες μέσα σε κάθε περιοχή».
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠ:
«Τριπλός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ όλης της Χώρας»
«Τα ΚΕΠ σήμερα είναι περίπου στα 1026. Από τα 1026, τα 1008 έχουν πέσει υπογραφές και είναι να ανακαινιστούν. Όταν λέω να ανακαινιστούν εννοώ κτιριακά, ταμπέλες και λοιπά. Στα 1008 έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αυτό στο 35%. Άρα οι πολίτες θα δουν στο διάστημα αυτό ένα 65% των ΚΕΠ να εκσυγχρονίζεται και να ανακαινίζεται. Ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ είναι τριπλός: Πρώτον είναι η ανακαίνιση που βλέπουμε στο κατάστημα, το δεύτερο είναι ότι έχουμε νέους υπολογιστές και το τρίτο είναι ότι έχουμε νέο πληροφοριακό σύστημα. Κι όλα αυτά τα εξασφαλίσαμε χωρίς χρήματα του ελληνικού Λαού. Και το τονίζω αυτό. Γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και αυτή τη στιγμή έχουμε έναν τριπλό εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ σε κάθε περιοχή. Επίσης γίνονται κάποια ΚΕΠ που δεν είναι μόνο για τους πολίτες, είναι και για τις επιχειρήσεις. Πριν από λίγες ημέρες υπέγραψα απόφαση για ένα διπλό ΚΕΠ που θα βρίσκεται στο κέντρο της
Λάρισας και θα εξυπηρετεί αγρότες, εργαζόμενους, πολίτες και επιχειρήσεις. Και όλα αυτά έρχονται μετά από αιτήματα των δήμων. Για παράδειγμα θα γίνει ένα νέο σύγχρονο ΚΕΠ στην οδό Πατησίων που θα εξυπηρετεί και την Κυψέλη και την Αγίου Μελετίου και όλη την ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο και στον Πειραιά. Και σκεφθείτε κάτι: Ενώ υπάρχει αναβάθμιση στο gov.gr οι συναλλαγές το 2023 μέσα από τα ΚΕΠ ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. Κάνουμε κάποιες κινήσεις ώστε όταν ένας πολίτης μπαίνει σε ένα ΚΕΠ να ενημερώνεται για το τι μπορεί να κάνει το gov.gr γιατί δεν γνωρίζουν όλοι το τι μπορεί να κάνει. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά το ΚΕΠ στο gov.gr».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ:
«Μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και ηλεκτρονική ψηφοφορία οδηγούν σε εξοικονόμηση πόρων και μείωση της αποχής»
«Στη Ρόδο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κατατέθηκε από τον Υπουργό ένα πλαίσιο προτάσεων για την Αυτοδιοίκηση της επόμενης ημέρας, για τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, για το νέο Κώδικα που περιλαμβάνει 10 βασικές αλλαγές. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες μιας Επιτροπής με σημαντικές προσωπικότητες για να ολοκληρωθεί ένας νέος Κώδικας Δήμων και Περιφερειών. Κι αυτό για να μην υπάρχει μια σύγχυση, αυτό είναι του δήμου, αυτό είναι της περιφέρειας, αυτό είναι του ενός, αυτό είναι του άλλου, ώστε να υπάρχει ξεκαθάρισμα στις αρμοδιότητες, όπου αυτό θα διευκολύνει τους πάντες και κυρίως τη ζωή των πολιτών.
Σε αυτό το πλαίσιο των προτάσεων υπάρχει και μια πρόταση ώστε ο Δήμαρχος, όπου γίνεται και σε άλλα κράτη αυτή η διαδικασία, όπου ο Δήμαρχος να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Αυτό θα εξοικονομήσει σοβαρούς πόρους όπου θα μπορούσαν να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι μια πρόταση για αλλαγή σε 4 χρόνια από σήμερα. Σκεφτείτε ότι από τους 332 Δήμους της χώρας περίπου οι μισοί πάνε σε δεύτερη Κυριακή. Είτε σε Δήμους είτε σε Περιφέρειες. Εάν μπείτε στο ypes.gr δείτε τι ποσοστό αποχής υπάρχει στον δεύτερο γύρο. Και πριν από αυτό θα φέρουμε και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Που σημαίνει ότι αυτά τα δύο σε συνδυασμό θα μειώσουν την αποχή στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα θα υπάρχει ένας μεγαλύτερος αριθμός αντιπροσωπευτικότητας και δεύτερον θα εξοικονομήσουμε σοβαρούς πόρους από τα χρήματα του Κράτους, του κάθε φορολογούμενου για να δοθούν στην Υγεία, την Παιδεία σε κάθε τοπική κοινωνία και όπου χρειάζεται. Είναι η πρόταση που είναι στον διάλογο που είναι ανοιχτός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορά μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι πιο ωραίο. Τι πιο δημοκρατικό. Ένας ανοιχτός διάλογος με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα».
emvolimanea.blogspot.com