Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Η ιστορία της Νυμφόπετρας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος


«Τα βιβλία και τα αρχεία αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς ως φορείς πληροφορίας, γνώσης και συναισθημάτων αλλά και ως τεκμήρια της τεχνολογίας και των υλικών της εκάστοτε εποχής. 

Σπάνια αντίτυπα βιβλίων και έγγραφα, ιστορικές εκδόσεις και αρχειακό υλικό κάθε μορφής, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με το κοινό ως μάρτυρες της πρόσφατης συλλογικής μνήμης. Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη των τεκμηρίων, οι συντηρητές της ΕΒΕ καλούνται να τα φροντίσουν, διασώζοντάς τα για τις επόμενες γενεές.» Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με αφορμή την σημερινή   Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2024.

Τιμή για την Νυμφόπετρα η υπάρξει τεσσάρων αντιτύπων του βιβλίου με τίτλο από τον «Ξεριζωμό στην κατοχή και τον εμφύλιο» του συγγραφέα και έκδοτη Χρήστου Γιαννακίδη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Τιμή και για τον συγγραφέα και εκδότη Χρήστο Γιαννακίδη που κάτω από δύσκολες συνθήκες, επιτέλεσε και έφερε σε πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο, καταγράφοντας μέσα από αφηγήσεις των συγχωριανών του ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία του τόπου τους.

Χωρίς προκατάληψη και χωρίς διχαστικούς συλλογισμούς κατάγραψε μαρτυρίες των κάτοικων για αυτά που υπέστησαν τόσο κατά τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές εστίες τους τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη όσο και κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο πρόσωπο του συγγραφέα αποτελεί ύψιστη τιμή και τους ευχαριστεί θερμά.


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com