Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Αυτά είναι τα δεκατέσσερα μέτρα πρώτης αρωγής για την ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου



Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024, ως εξής:


1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr ώστε οι πληγέντες να υποβάλλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια με το ποσό της να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για τα κτίρια που θα χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και σε 5.000 ευρώ για τα κτίρια που θα χαρακτηριστούν ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»).

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών  θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Παρέχεται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές, με το ύψος της επιδότησης, να κυμαίνεται από 300 ως και 500 ευρώ, ανάλογα με τις παραμέτρους.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους.

5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Χορηγείται προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής.

6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής.

7. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι σε ισχύ ο κανονισμός των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος υλοποιείται από τον ΕΛΓΑ με τους ανταποκριτές του σε κάθε Δήμο των περιοχών που επλήγησαν, και αφορά μεταξύ άλλων τα φυτικά μέσα παραγωγής και τον εξοπλισμό στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

Στα πληγέντα νοικοκυριά θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ενισχύσεων ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών ως εξής:

  • 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες,
  • μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας,
  • 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων

Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί.  

10. Διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στο Επίδομα Στέγασης

Παρατείνεται η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και το επίδομα στέγασης, για τους ωφελούμενους που διαμένουν στις πληγείσες περιοχές της Αττικής α) για τρεις (3) μήνες στις περιπτώσεις που απαιτείται υποβολή νέας αίτησης τον μήνα Αύγουστο 2024 και β) για δύο (2) μήνες στις περιπτώσεις που απαιτείται υποβολή νέας αίτησης τον μήνα Σεπτέμβριο 2024.  

11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για έξι μήνες.  

12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

13. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Κατόπιν της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.  

14. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα

Παρέχεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο.

Το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, μετά από δημοσιεύματα περί «καθυστέρησης» στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σχετικά με την υλοποίηση έργων πυροπροστασίας, επισημαίνουμε ότι το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που υλοποιείται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους. 

  • Αναλυτικότερα το 17,7% του προγράμματος που υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ έχει συμβασιοποιηθεί και το 37,6% βρίσκεται σε φάση τελικής υπογραφής των συμβάσεων.
  • Για το υπόλοιπο 45%, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης με αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί.

Συνολικά, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν δημοπρατηθεί έργα και εξοπλισμοί πυρόσβεσης και πυροπροστασίας, προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. δημοπρατήθηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2023.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς που υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές διαφάνειας, ανελαστικές προθεσμίες, δυνατότητα ενστάσεων και υποχρέωση ελέγχου και έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιπλέον τονίζουμε ότι κατά την περίοδο 2022-2024 στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υλοποιήσει δια του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΕΔΔΗΕ ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, με πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα Anti-nero, που προσεγγίζει τα 476 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί και εκταμιευθεί ήδη τα 243 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 35,8 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν γίνει παρεμβάσεις με καθαρισμούς δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων σε εκτάσεις 36.300 στρεμμάτων.

11,25 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Με πόρους ύψους 11.250.000 ευρώ ενισχύει το Υπουργείο Εσωτερικών τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Συνδέσμους Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Στην Πρόσκληση, την οποία υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ» καλούνται οι Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Σύνδεσμοι ύδρευσης αποχέτευσης, να προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων».

Στόχος της πρόσκλησης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών παροχής πόσιμου νερού. Ειδικότερα, με την παρούσα πρόσκληση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δράσεις:

  • Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
  • Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.

Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) μόνο πρότασης μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι οι Δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου, που εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση, θα χρηματοδοτηθούν από αντίστοιχη δράση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

emvolimanea.blogspot.com