Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Σχολάρι Λαγκαδά: Ένα ερειπωμένο κτήριο μιας άλλης εποχής


Περνώντας από το χωριό Σχολάρι του Λαγκαδα, στο κεντρικό δρομο, δεσπόζει ένα πανύψηλο ερειπωμένο κτήριο θυμίζοντάς μας άλλες όχι και τόσο μάκρυνες εποχές.

Αναφερόμαστε στον αλευρόμυλο των αδελφών «Ψύλλα"» το οποίο περιήλθε στα χέρια τους από τον πατέρα τους που το είχε κατασκευάσει.

Όπως μας πληροφόρησε ο κάτοικος της Νυμφόπετρας κ. Δημήτριος Δημητρίου (Μιμίκος) ο αλευρόμυλος κατασκευάστηκε πριν από το 1940 και λειτούργησε μέχρι την δεκαετία του ¨70. Όταν πέθανε ο πατέρας τους τον μύλο τον λειτούργησαν τα αδέλφια Σωκράτης και Γιάννης Ψύλλας. Ο Γιάννης ψύλλας όπως γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής ήταν Γιατρός και μάλιστα αξιόλογος τόσο ως επιστήμονας όσο και ως άνθρωπος.

«Πήγα πολλές φορές στο μύλο του «Ψύλλα» για να κάνω αλεύρι. Πολλά κάρα μαζεύονταν εκεί και περιμέναμε την σειρά μας για να αλέσουμε τα σιτηρά» μας είπε ο κ. Δημητρίου.

Την περίοδο εκείνη όπως μας είπε ο συνομιλητής μας υπήρχαν και δυο νερόμυλοι στο Προφήτη, του Σαμαρά και του Μπαχαράκη, στο ρεύμα Ντεμπή.

Επίσης υδρόμυλος υπήρχε και στο κάμπο νότια της Νυμφόπετρας του τσιφλικά Μπόρι το όποιο τροφοδοτούνται με νερό από την λίμνη του Λαγκαδά μέσω ενός καναλιού που ανοίχτηκε και των οποίων τα νερά μετά τον μύλο κατευθύνοντα στα χωράφια με τους ορυζώνες.

Ο κ. Δημητρίου μας διηγήθηκε και τον τρόπο που περιήλθαν στην κατοχή των μυλωνάδων του Προφήτη έκταση 400 στρεμμάτων από την ιδιοκτησία του τσιφλικά Μπόρι.

«Ένα βράδυ κάλεσαν οι μυλωνάδες του Προφήτη τον Μπόρι για γεύμα στο σπίτι τους. Όταν κάθισαν στο τραπέζι οι Μυλωνάδες έβγαλαν το πιστόλι και το έβαλαν πάνω στο τραπέζι. Αναγκάζοντας τον Μπορώ με έγγραφα που είχαν ετοιμάσει να τους παραχωρήσει έκταση 400 στρέμματα. Γνωρίζοντας ο Μπόρις ότι η άρνηση του δεν είχε κάλο τέλος υπέγραψε το χαρτί της παράδοσης»

Για την ιστορία να αναφέρουμε μετά το 1950 αλευρόμυλο λειτούργησαν και τα αδέλφια Αλεξίου στη Νυμφόπετρα, τον οποίο ο γράφων γνώρισε και δεν ξεχνά τον τρομακτικό θόρυβο που προκαλούσαν οι τροχαλίες με τους ιμάντες περιστροφής.


Χρήστος Γιαννακίδης

emvolimanea.blogspot.com