Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ένα ακόμη ιστορικό καφενείο έκλεισε στη Νυμφόπετρα


Ένα ακόμη ιστορικό καφενείο έρχεται να προστεθεί στη λίστα εκείνων που έκλεισαν το τελευταίο χρόνο στη Νυμφόπετρα. Πρόκειται για το ιστορικό καφενείο «Κοκτσίδη» που οι συνθήκες επέβαλαν το άμεσο κλείσιμό του.

 Η είδηση του κλεισίματος προκάλεσε θλίψη και σοκ στους κατοίκους μετά και το κλείσιμο του άλλοτε ιστορικού καφενείου της Ελένης Κωνσταντινίδου και της ταβέρνας της Γεσθημανής Πετρίδου.

«Όταν πήραμε την απόφαση, για λόγους της υγεία μου, να κλείσουμε το καφενείο είχα στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Όμως δεν γίνονταν διαφορετικά. Ήταν για μένα μονόδρομος το κλείσιμο» μας είπε με θλίψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της η κ. Δέσποινα Κοκτσίδου.

Το καφενείο ξεκίνησε την λειτουργιά του το 1967 από τον Γιώργο Κοκτσίδη το οποίο και κράτησε μέχρι τον θάνατο του το 1996. Στη συνέχεια ανέλαβε την λειτουργία του η νύμφη του Δέσποινα Κοκτσίδου. Για 28 χρόνια η κ. Δέσποινα Κοκτσίδου κράτησε γερά το "τιμόνι" της λειτουργίας του εξυπηρετώντας καθημερινά του δεκάδες θαμώνες του καφενείου. «Από τις έξι το πρωί άνοιγα το μαγαζί και έφτιαχνα τους πρώτους καφέδες σε όσους εκείνη την ώρα πήγαιναν για τις δουλειές τους στα χωράφια η πήγαινα για τα ταξίδια. Έκανα πάντα ότι το καλύτερο για να είναι ευχαριστημένοι οι άνθρωποι» ανέφερε η κ. Κοκτσίδου.

Όπως όλα τα καφενεία του χωριού έτσι και το καφενείο «Κοκτσίδη» τις δεκαετίες του ΄΄60 και του ΄΄70 έσφυζαν από ζωή. Τα Σαββατοκύριακα γίνονταν πραγματικό πανηγύρι, με κλαρίνα, βιολιά, νταούλια και ποντιακές λύρες. Αργότερα με την έλευση του ηλεκτρικού ρεύματος προστεθήκαν και τα Ηλεκτρόφωνα- Τσουκ μποξ.

Ήταν χρόνια που οι παλιοί με νοσταλγία τα αναπολούν…

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com