Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Σε εκδήλωση τιμήθηκαν οι παλαίμαχοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονικης- Συγκινητικές στιγμές.


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των παλαίμαχων δημοσιογράφων, σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η οποία οργανώθηκε από το κανάλι EURO τηλεόραση, το δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι βραβευθέντες στις ομιλίες τους ξεδίπλωσαν στιγμές από τον εργασιακό τους βίο που συγκίνησαν το ακροατήριο.

Συγκίνηση προκάλεσαν και στον γράφοντα οι αναφορές που τότε ακόμη νεαρός ανεβοκατέβαινε στους ορόφους του συγκροτήματος των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη»

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο Φώτης Κουτσαμπάρης

Ο δημοσιογράφος κ. Φώτης Κουτσαμπάρης, κεντρικός ομιλητής, εκτίμησε, μεταξύ άλλων ότι η δημοσιογραφία “είχε, έχει και θα έχει μέλλον η μαχητική δημοσιογραφία, εφόσον οι επαγγελματίες ξανα – αποκτήσουν την επαφή τους με την κοινωνία, βγούνε από το καβούκι της οθόνης, αφήσουν την αντιγραφή – επικόλληση και ξεκινήσουν την έρευνα, τις αποκαλύψεις, να βρίσκουν ενδιαφέροντα θέματα, θέματα που απασχολούν τους πολίτες, να απαγκιστρωθούν από την εξουσία και τις δημόσιες σχέσεις με αυτή, να αναζητούν και να προβάλλουν την αλήθεια των πραγμάτων, να υπερασπίζονται το κοινωνικό συμφέρον, τους αδύναμους”.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή έχει θετικά αλλά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στα αρνητικά είναι ότι γράφονται πολλές ψευδείς ειδήσεις, φέικ νιούς και δεν μπορεί εύκολα ο αναγνώστης να διακρίνει μεταξύ αξιόπιστης και αναξιόπιστης πληροφορίας. Με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία μπορούν να γίνουν και βίντεο με κατασκευασμένες εικόνες και τα deepfakes, δηλαδή μέχρι να βλέπουμε δηλώσεις από ένα πρόσωπο της εξουσίας, που δεν έχουν γίνει.

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com