Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Δρώμενα κωδωνοφόρων στην πλατεία Αριστοτέλους και την παραλιακή. Εικόνες και Βίντεο


Τυχεροί ήταν όσοι σήμερα βρέθηκαν στη πλατεία Αριστοτέλους και στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης και απήλαυσαν τα δρώμενα των κωδωνοφόρων που με το κτύπημα των κουδουνιών τους ξόρκισαν το κακό για να φέρουν καλοτυχία στις σοδιές τους.

makthes.gr, emvolimanea.blogspot.com

 «Πλημμύρισε» από κωδωνοφόρους η παραλιακή- Η ιστορία του εθίμου 

Ο αγαπημένος και απόλυτα «θορυβώδης» θεσμός επέστρεψε, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους


Μεταμφιεσμένοι με μαύρες γιδοπροβιές και ζωσμένοι με τη ντουζίνα, όπως λέγονται τα κουδούνια, εκατοντάδες κωδωνοφόροι κατέκλυσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης από νωρίς το πρωί σήμερα, Κυριακή, προκαλώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους.

Με κουδούνες, νταούλια, ζουρνάδες αλλά και με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές τους φορεσιές, οι εκατοντάδες κωδωνοφόροι που έφτασαν από πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού προσέλκυσαν και φέτος τα βλέμματα μικρών και μεγάλων που συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην παραλιακή για να τους απολαύσουν.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων βασισμένο στη Διονυσιακή λατρεία και τις γιορτές της Άνοιξης. Σύμφωνα με την υπεύθυνη παραγωγής, Κατερίνα Πόλματη, δεκάδες κωδωνοφόροι χοροπηδούν και σείουν τα κουδούνια τους προκειμένου όπως λένε να ξορκίσουν το κακό και να «ξυπνήσουν» τις ευεργετικές δυνάμεις της φύσης.  
 Ωστόσο μια άλλη εκδοχή θέλει τους νέους να ντύνονται έτσι, γιατί με τον τρόπο αυτό έβρισκαν την ευκαιρία τα παλαιότερα χρόνια να πλησιάσουν την κοπέλα που αγαπούσαν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της.


Εκατοντάδες κωδωνοφόροι όλων των ηλικιών από Ελλάδα και εξωτερικό, ξεχύθηκαν σήμερα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας που οργάνωσαν «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού». Από Σοχό, Δράμα, Σκύρο, Φλώρινα, Θεσσαλία, Πέλλα αλλά και από Βουλγαρία και Ρουμανία, πάνω από 22 ομάδες συμμετείχαν στην μεγαλειώδη πομπή που ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και μέσω της Λεωφόρου Νίκης κατέληξε στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι στολές τους, με το καλπάκι όπως λέγεται δηλαδή η μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο και καταλήγει σ’ ένα ψηλό λοφίο από κορδέλες. Είναι φτιαγμένη από μαύρο ύφασμα, πάνω στο οποίο κεντιούνται πολύχρωμα κομμάτια δέρματος ενώ στη θέση του στόματος κρέμονται μουστάκια από ουρά αλόγου.


Εκθέσεις, ομιλίες, εργαστήρια αλλά και την σημερινή παρέλαση περιλάμβαναν οι δράσεις του 6ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας, το οποίο ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Στο τέλος της πομπής ακολούθησαν παραδοσιακοί χώροι, τραγούδια και δρώμενα στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους από τους συλλόγους που συμμετείχαν στην διοργάνωση. Οι συμμετέχοντες εισέπραξαν ένα θερμό χειροκρότημα ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τις εντυπωσιακές στολές των κωδωνοφόρων.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τμήμα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαπολιτισμικών Θεμάτων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.