Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

ΕΦΚΑ: Οδηγός για τις δηλώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων



Δήλωση απασχόλησης στην ηλεκτρονική φόρμα που είναι διαθέσιμη από χθες στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ θα πρέπει να υποβάλουν όλοι οι συνταξιούχοι εφόσον εργάζονται ή πρόκειται να αναλάβουν εργασία, ακόμη και αν ο νόμος τους εξαιρεί από την καταβολή εισφορών και της ειδικής κράτησης που ισχύει από 1/1/2024 για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις 100.000 συνταξιούχοι εργάζονται αλλά μόνον 35.000 το δηλώνουν.

Κώστας Κατίκος
eleftherostypos.gr

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με τη δήλωση απασχόλησης οι συνταξιούχοι εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη καταβολή της σύνταξής τους, διαφορετικά, δηλαδή αν εντοπιστούν να απασχολούνται χωρίς δήλωση, θα επιστρέψουν τις συντάξεις 12 μηνών. Η παράλειψη δήλωσης απασχόλησης διαπιστώνεται είτε με διασταύρωση των στοιχείων των ΑΠΔ και του Μητρώου μη μισθωτών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα είτε από επιτόπιους ελέγχους.

Σημαντικό επίσης είναι να ξέρουν οι συνταξιούχοι που απασχολούνται ότι αν αφήσουν απλήρωτες εισφορές για πάνω από 2 μήνες, αυτές θα κρατηθούν αυτόματα από τη σύνταξή τους.

Οσοι εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου θα μπορούν να απασχολούνται χωρίς την υποχρέωση να πληρώνουν εισφορές ή και ειδικό πόρο, εφόσον πρώτα δηλώσουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ και τους λόγους της εξαίρεσης από καταβολή εισφορών που προβλέπει ο νόμος. Χωρίς δήλωση απασχόλησης δεν παίρνουν εξαίρεση, ενώ υπόκεινται σε έλεγχο και σε κυρώσεις.

Σε περίπτωση μη μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοτελώς απασχολουμένων, και αγροτών, πριν ή μετά τη δήλωση στην ηλεκτρονική υπηρεσία απαιτείται και η εγγραφή/επανεγγραφή/μεταβολή στο μητρώο μη μισθωτών.

Δήλωση απασχόλησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να υποβάλουν:

*Συνταξιούχοι οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα.

*Συνταξιούχοι, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 1/1/2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

*Συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.

*Συνταξιούχοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αίτησης.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος, ή λόγω αναπηρίας, ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

Οι συνταξιούχοι που έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά στην πλατφόρμα.

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Οσοι ήταν ήδη απασχολούμενοι και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα ή ανέλαβαν απασχόληση από 1/1/2024 και τη διέκοψαν, έχουν προθεσμία 4 μηνών να δηλώσουν την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στους συνταξιούχους που εργάζονται θα καταβάλλεται εφεξής το σύνολο της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής), με τις προβλεπόμενες κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές (ενώ μέχρι τώρα είχαν μείωση σύνταξης 30%).

Οι συνταξιούχοι που εργάζονται σε Φορέα Γενικής Κυβέρνησης, έχουν αναστολή σύνταξης εφόσον είναι κάτω των 62 ετών. Κατά το διάστημα αναστολής, καταβάλλουν μόνον τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος, η σύνταξη επαναχορηγείται και καταβάλλουν επιπλέον τον ειδικό πόρο υπέρ του ΕΦΚΑ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΡΟ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Ο ειδικός πόρος που θα καταβάλουν στον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ανάλογα με το είδος της απασχόλησής τους είναι:Κράτηση 10% στις μηνιαίες μικτές αποδοχές για τους απασχολούμενους ως μισθωτοί.
Προσαύξηση 50% στη μηνιαία εισφορά σύνταξης για τους απασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν υποχρέωση πληρωμής εισφορών και για επικουρική ασφάλιση προβλέπεται προσαύξηση 40% στην εισφορά κύριας και 40% στην εισφορά επικουρικής ασφάλισης.
Κράτηση 7,7% στις μηνιαίες αποδοχές και προσαύξηση 40% στην εισφορά επικουρικής ασφάλισης για τους μισθωτούς μηχανικούς και έμμισθους δικηγόρους.
Κράτηση 10% στην αξία του παραστατικού για όσους αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), και επίσης κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου για όσους αμείβονται με εργόσημο.

Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εξαιρούνται κατόπιν δήλωσης της εξαίρεσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα άτομα με ψυχική και νοητική αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, οι συνταξιούχοι αναπηρίας ειδικών παθήσεων, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο).

Εξαιρούνται τόσο από την καταβολή πόρου υπέρ ΕΦΚΑ όσο και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για την απασχόλησή τους οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον ασκούν αγροτική απασχόληση οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων που ασκούν αγροτικό επάγγελμα εφόσον το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών.

emvolimanea.blogspot.com