Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Λάκης Νεοφώτιστος – Νυμφόπετρα: Το λαούτο το «φυλάω ως κόρη οφθαλμού».

«Αυτό το λαούτο είναι από τον πατέρα μου και το φυλάω σαν κόρη οφθαλμού. Με αυτό έφαγα ψωμί» Είναι τα πρώτα λόγια που μας είπε γεμάτος συγκίνηση ο κ. Βασίλης (Λάκης) Νεοφώτιστος ένα από τους εξαίρετους και από τους παλιούς οργανοπαίκτες της λαϊκής μας παραδοσιακής μουσικής.

«Ο πατέρας μου, Ανδρέας, έπαιζε με αυτό το λαούτο, όταν έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 46. Από τότε το κρατώ στα χέρια μου και συνεχίζω την παράδοση» μας είπε ο κ. Νεοφώτιστος.

Παρά τα χρόνια που κουβαλά στην πλάτη ο κ. Νεοφώτιστος εξακολουθεί να συμμετέχει όταν και όπου κληθεί για να παίξει. «Δυστυχώς μείναμε λίγοι παλιοί οργανοπαίκτες,. Για να κάνουμε ένα κρουπ σήμερα μαζευόμαστε από διάφορα χωριά. Παλιά στο χωριό μας είχαμε πολλούς οργανοπαίκτης» ανέφερε ο συνομιλητής μας.

Άλλωστε η Νυμφόπετρα στο παρελθόν ήταν γνωστή σε όλη την Μακεδονία για τους πολλούς και εξαίρετους οργανοπαίκτες και τραγουδιστές που είχε.

Ο κ. Λάκης Νεοφώτιστος συμμετείχε σε συγκροτήματα με γνωστούς καλλιτέχνες και ιδιαιτέρα στο συγκρότημα της αείμνηστη αρχόντισσας της παραδοσιακή μουσικής της Νίτσας Τσίτρας.

Ο κ. Λάκης Νεοφώτιστος με την προσφορά του δεν τιμά μόνο την λαϊκή μας παράδοση άλλα πάνω από όλα τιμά τον άξιο οργανοπαίκτη και εξαίρετο άνθρωπο πατέρα του Ανδρέα.

Η σύντομη συνομιλία μας έγινε  όταν ο κ. Νεοφώτιστος βρίσκονταν καθοδόν προς Νέα Μουδανιά για να παίξει σε παραδοσιακό γάμο

Χρήστος Γιαννακίδης

emvolimanea.blogspot.com