Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Τι ισχύει με την επερχόμενη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που προβλέπει τη δημιουργία Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων


Από τον Ιανουάριο του 2024 που μπαίνει σε λειτουργία ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, τα συμβόλαια θα κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο (αναγνώσιμο PDF, υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο) μαζί με την περίληψη μεταγραφής.

Τα στοιχεία συμβαλλομένων θα μπορούν να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr ώστε να αποφεύγονται λάθη, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία ακινήτου από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού. Δεν θα γίνονται δεκτά έγχαρτα συμβόλαια στο Κτηματολόγιο, ούτε σαρωμένα με χειρόγραφες παραπομπές όπως σήμερα.
 Με αυτές τις αλλαγές αλλά και συνολογικές μεταρρυθμίσεις και ενισχύσεις προσωπικού που πραγματοποιούνται στο Κτηματολόγιο, οι μεταγραφές ακινήτων θα γίνονται σε 1 ημέρα εφόσον υποβάλλονται ψηφιακά, αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που συμβαίνουν σήμερα.
  • Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν επεμβαίνει στο πρωτότυπο αρχείο που τηρεί ο Συμβολαιογράφος στο δικό του γραφείο. Απλά ζητά το αντίγραφο του συμβολαίου να υποβάλλεται σε ψηφιακή μορφή, όχι έγχαρτη. Ούτε φυσικά αλλάζει ο τρόπος που διαπιστώνεται η δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων. Θεωρούμε τους Συμβολαιογράφους εγγυητές μιας αξιόπιστης ψηφιακής συναλλαγής.
  • Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται σήμερα με 200 εκατομμύρια ευρώ το έργο ψηφιοποίησης των παλαιών συμβολαίων σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας

emvolimanea.blogspot.com