Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Νυμφόπετρα: Αυτοί είναι οι συνεχιστές της παράδοσής μας.


Παρασκευή βράδυ και βρεθήκαμε στο καφενείο της κ. Δέσποινας Κοκτσίδου στη Νυμφόπετρα και ξαφνικά ακούσαμε παραδοσιακή μουσική να μας συνοδεύει. Ρωτήσαμε και μάθαμε ότι απέναντι στην αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού, παιδιά μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς.

 Με την συνοδεία του κ. Παναγιώτη Λαγκαδάκη επισκεφτήκαμε το χώρο και είδαμε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τα παιδιά να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. Βλέποντας τα παιδιά θυμηθήκαμε τα δικά μας παιδικά χρόνια όταν μαθαίναμε παραδοσιακούς χορούς και στην συνεχεία ως χοροδιδάσκαλος ο γράφων.

"Εδώ και έξι χρόνια είμαι η χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου "Μέγας Αλέξανδρος" μας είπε η κ. Καραολάνη Δώρα, μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς σε μικρούς και μεγάλους. "Οι χορευτές μας μαθαίνουν πρώτα τους χορούς που προέρχονται από τις περιοχές καταγωγής των κατοίκων του χωριού, Ποντιακούς, Θρακιώτικους, Βλάχικους, των Σαρακατσάνων και μετά νησιώτικους" ανέφερε η κ. Καραολάνη.

Δεν μαθαίνουμε μόνο χορούς εδώ αλλά μαθαίνουν και για τον εθελοντισμό. Τα παιδιά, μας είπε η κ. Καραολάνη συμμετέχουν εθελοντικά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογος.

Όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάγδα Βακουφάρη, συνολικά στα χορευτικά συμμετέχουν 40 περίπου χορευτές.

Να σημειώσουμε για την ιστορία ότι ο Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος" ιδρύθηκε το 1997

 

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com/