Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια»


Το νομοσχέδιο στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια που βρίσκονται στην οξεία φάση και την αποφυγή σημαντικού βαθμού αναπηρίας, καθώς και στη μείωση των ποσοστών θνητότητας μετά από αυτά.
Με τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου 17 μονάδων εγκεφαλικών με 6 κλίνες ανά μονάδα το οποίο θα καλύπτει όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, τουλάχιστον 7.500 ασθενείς θα νοσηλεύονται ετησίως με προσδοκώμενο όφελος πολύ λιγότερους θανάτους από εγκεφαλικά ετησίως, λιγότερους ασθενείς με αναπηρία και λιγότερες νοσηλείες ασθενών σε κέντρα αποκατάστασης.
Οι μονάδες εγκεφαλικών θα αποτελέσουν τους πυλώνες βελτίωσης του συνόλου της διαχείρισης των ασθενών με εγκεφαλικό, από το προνοσοκομειακό στάδιο μέχρι την επανένταξη στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο πανευρωπαϊκώς. Στο σύνολο της χώρας υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 57.000 νέα εγκεφαλικά/έτος, 11.300 από τα οποία είναι θανατηφόρα και 14.000 συμπολίτες μας αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας Ν.Δ.

emvolimanea.blogspot.com