Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ο Βασίλης Τακματζίδης υπηρέτησε την παράδοση με συνέπεια. Τι λέει ο γιος του Λευτέρης


Για πολλά χρόνια με την γλυκόλαλη φωνή του και το απαράμιλλο παίξιμο του με τα παραδοσιακά όργανα, το ούτι και το λαούτο διασκέδασε γενιές και γενιές. 

Συμμετείχε σε γάμους, πανηγύρια και σε τοπικά γλέντια. Αναφερόμαστε στον αείμνηστο μουσικό Βασίλη Τακματζίδη ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ελληνική παράδοση και ιδιαιτέρα στην Μακεδονική παράδοση.

Όπως μας  είπε ο γιο του Λευτέρης, από μικρός ακολουθούσε τον πατέρα σε εκδηλώσεις όπως ήταν τα πανηγύρια και τους γάμους.

«Ο πατέρα μου είχε μάθει όλα τα Μακεδονίτικα τραγούδια και ιδιαιτέρα της Χαλκιδικής. Όπου χρειάζονταν έπαιζε ούτι η λαούτο ανάλογα την περίσταση. Πολλές φόρες οι μετακινήσεις στα παλιά χρόνια γίνονταν με τα πόδια πράγμα που ήταν πολύ κουραστικό. Όταν παρέες στα καφενεία ήθελαν να ακούσουν τούρκικα έπαιζε και τραγουδούσε τούρκικα. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες ο κόσμος γλεντούσε. Συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς όπως τον Νίκο Τοπαλίδη, τον Γαβριήλ Δουρακίδη, τον Λάκη Νεοφώτιστο και κα τα περιόδους με τον Λάκη Τοπαλίδη. Συνεργάστηκε και με άλλους που εγώ δεν θυμάμαι τώρα τα ονόματα τους. Τα φιλοδωρήματα ήταν τότε σε κέρματα και αν έδινε κάποιος κέρμα τον 20 δραχμών ήταν πλούσιος» ανέφερε στη σύντομη ανάδρομη στην πορεία του πατέρα του ο κ. Λευτέρης Τακματζίδης

Να σημειώσουμε για την ιστορία ότι η Νυμφόπετρας είχε τους πολυπληθέστερους μουσικούς στη Μακεδονία. Ορισμένοι μουσικοί ήταν γνωστή και άφησαν σημαντικό έργο πίσω τους, όπως ο Χρήστος Τοπαλίδης και ο γιο του ο Νίκος Τοπαλίδης, τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης (Λάκης) Τοπαλίδης και πολλοί άλλοι.

Χρήστος Γαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com