Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

Αιωνόβιο δένδρο –Πουρνάρι, δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Γεωργίου στη παλιά Νυμφόπετρα.


Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης για την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί το αιωνόβιο πουρνάρι, που δεσπόζει στον λόφο του Αγίου Γεώργιου στη παλιά Νυμφόπετρα. 

Το πόσο χρόνων είναι δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια. Οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας εκτιμούν ότι είναι 150 ετών και πάνω.

Όταν ρωτήσαμε την αείμνηστη Χρυσή Αποστολίδου για το πουρνάρι αυτό μας είπε: « Όταν ήρθαμε εμείς πρόσφυγες το 1922 από την πατρίδα, το δένδρο ήταν εδώ και σχεδόν δεν έχει αλλάξει πολύ. Ήταν και τότε πολύ μεγάλο. Εδώ κάτω από αυτό το δένδρο καθίσαμε μέχρι που να ταχτοποιηθούμε».

Πριν αρκετά χρόνια η κοινότητα Νυμφόπετρας διαμόρφωσε το περιβάλλοντα χώρο τόσο για την στερέωση του δένδρου όσο και για αναψυχή των επισκεπτών, τοποθετώντας και παγκάκια.

Κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, το Πουρνάρι είναι σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Εδώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται τα χρόνια που έζησαν σε αυτό τον τόπο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού τους.
Στον χώρο αυτόν έζησαν και βίωσαν τραγικές στιγμές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος. Βιώματα που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη τους. Κάθε φορά που ανηφορίζουν οι κάτοικοι για να επισκεφθούν την γενέτειρά τους έρχονται στην μνήμη τους τα γεγονότα του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Γερμανικής και της Βουλγαρικής κατοχής καθώς και του εμφυλίου πολέμου. Η διηγήσεις τους συγκλονίζουν...

Αλλά και τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου είναι πολλοί εκείνοι που έρχονται για Πικ Νιγκ και κάθονται κάτω από τον παχύ ίσκιο του, απολαμβάνοντας το τοπίο.

Το δένδρο έχει παρελθόν είναι βέβαιο ότι θα έχει και μέλλον με την φροντίδα όλων μας.


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com