Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Γιατί η αξιέπαινη πρωτοβουλία κατοίκων της Νυμφόπετρας να ιδρύσουν σύλλογο με την επωνυμία «Τσαλί Μαχαλά» έμεινε στα χαρτιά;


Ενώ όλες οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και με την βούλα του νόμου ο Σύλλογος με την επωνυμία «Τσαλί Μαχαλά» ήταν καθόλα νόμιμος να λειτουργήσει αυτό δεν έγινε πραγματικότητα.


Τι έφταιξε και γιατί δεν λειτούργησε ο σύλλογος οι απόψεις διίστανται. Όπως μας ανάφερε ο εκ των ιδρυτών του Συλλόγου κ. Χρήστος Τσαλίκης: «Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κάτοικων για το αν οι σκοποί του συλλόγου ήταν αυτοί που περιγράφονται στο καταστατικό η κάποιοι άλλοι και έτσι σταμάτησε την δράση του ο Σύλλογος που ήδη είχε προχωρήσει αρκετά στην υλοποίηση των στόχων του. Ήταν πολλοί υποστηρικτές και σημαντικός αριθμός αυτών χορηγοί της προσπάθειά μας» ανέφερε ο κ. Τσαλίκης.


Ήταν τόσο σοβαροί οι λόγοι και τόσο βαθύ το χάσμα, θα λέγαμε εμείς, ώστε να σταματήσει τόσο άδοξα μια αξιέπαινη πρωτοβουλία; Αν όλα αυτά που περιγράφονται στο καταστατικό υλοποιούνταν είναι βέβαιο ότι σήμερα η Νυμφόπετρα θα είχε σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά.

Η Νυμφόπετρα βρίσκεται σε μια προνομιούχο θέση. Από την μια μεριά η πόλη της Θεσσαλονικης και από την άλλη η θάλασσα και η λίμνη της. Η παλιά Νυμφόπετρα, οι Νυμφόπετρες, το καστρί, τα σκαλάκια, το ανενεργό ηφαίστειο, ο βωμός του βασιλιά των σλάβων Περούν καθώς και ο υδροβιότοπος που υπάρχει στις εκβολές του πόταμου Δαφνούντα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα τοποθεσιών αναψυχής και πολιτισμού.

Οι νέοι της Νυμφόπετρας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξουν το ρου της ιστορίας του χωριού τους. Στο χέρι τους είναι…

Θα επανέλθουμε.

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com