Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Κάτοικος Νυμφόπετρας: «Εγώ συνόδεψα τον αρχαιολόγο Ν. Μουτσόπουλο στο λόφο που βρίσκεται το καστρί»


Ο άνθρωπος, που όπως έλεγε στις συνεντεύξεις του ότι περπάτησε βήμα –βήμα τα βουνά βορειοδυτικά της λίμνης Βόλβης, ήταν εκείνος που με την βοήθεια κατοίκου της Νυμφόπετρας περπάτησε στο λόφο όπου υπάρχει το καστρί, ενός κτίσματος που χάνεται η ιστορία του πολλά – πολλά χρόνια πίσω. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν άλλος από τον Νικόλαο Μουτσόπουλο.

Ο κ. Δημήτριος Δημητρίου κάτοικος Νυμφόπετρας, ήταν εκείνος που συνόδεψε το αρχαιολόγο στο λόφο του Καστρί και μας εξιστορεί το χρονικό εκείνης της συνάντησης.

« Ήταν ένα πρωινό, πριν αρκετά χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Αθανασιάδης με κάλεσε στο γραφείο της κοινότητας και μου ζήτησε να συνοδέψω, τον άγνωστο σε έμενα αρχαιολόγο, μέχρι το λόφο του καστρί, μιας και εγώ πήγαινα τακτικά για κυνήγι στη περιοχή και γνώριζα καλά τα μονοπάτια. Φτάσαμε εκεί και αφού ο επισκέπτης είδε αυτά που είδε επιστρέψαμε στο χωριό. Φεύγοντας σαν φιλοδώρημα μου έδωσε 2000 χιλιάδες δραχμές, μεγάλο ποσό για την εποχή εκείνη. Τότε ακόμα μπορούσες να δεις το καστρί σε όλη την έκταση του. Τώρα έχει καλυφτεί από θάμνους και μεγάλα πουρνάρια» μας είπε ο κ. Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου κάθε φόρα που τον συναντάμε έχει κάτι διαφορετικό να μας αποκαλύψει. Παρά τα 101 χρόνια του κρατά νηφάλια σκέψη και θυμάται με κάθε λεπτομέρεια γεγονότα και καταστάσεις. Να είσαι καλά παπού Μιμίκο.

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com