Κατανομή προϋπολογισμού

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι €238 εκατ., προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

  • Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται €45 εκατ. (Κατηγορία Α)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= €20 χιλ. ή οικογενειακό εισόδημα <= €40 χιλ.: €100 εκατ. (Κατηγορία Β)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > €20 χιλ. ή οικογενειακό εισόδημα > €40 χιλ.: €63 εκατ. (Κατηγορία Γ)
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: €30 εκατ. (Κατηγορία Δ)

Προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

.newsbeast.gr

emvolimanea.blogspot.com