Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Νυμφόπετρα: Η αντικατάσταση ανιστόρητης πινακίδας στην πλατεία του χωριού έγινε πραγματικότητα


Το αίτημα των κατοίκων της Νυμφόπετρας για αντικατάσταση της πινακίδας, που είχε τοποθετηθεί πριν λίγα χρόνια στην πλατεία του χωριού και που δεν απηχούσε την πραγματική ιστορική αλήθεια για τα γεγονότα της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, έγινε αποδεκτό και αντικαταστάθηκε με νέα.

Την διαδικασία αλλαγής της πινακίδας ανέλαβε ο φορέας διαχείρισης των Λιμνών Βόλβης – Κορώνειας μετά από έγγραφο που στάλθηκε και που αναφέρονταν στο αίτημα των κατοίκων


Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Γεώργιος Δαμιανού με επιστολή του προς τον Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Βόλβης - Κορώνειας μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων για την ανιστόρητη επιγραφή που είχε τοποθετηθεί στη πλατεία του χωριού και που δεν είχε καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

Ο Φορέας Διαχείρισης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των κατοίκων

Να σημειώσουμε ότι η επιγραφή ανέφερε ότι η παλιά Νυμφόπετρα καταστράφηκε από του Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής κάτι που δεν ισχύει.
Η ανιστόρητη πινακίδα

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού και έχουν καταγραφεί στο βιβλίο με τίτλο «Μαρτυρίες: Από το ξεριζωμό στην κατοχή και τον εμφύλιο» του συγγραφέα Χρήστου Γιαννακίδη, η καταστροφή έγινε σε δυο φάσεις.

Την πρώτη, στις 10 Μαΐου του 1944 οι Βούλγαροι δολοφονούν τον δάσκαλο Θωμά Ιωαννίδη και πυρπολούν το μισό χωριό από την εκκλησία και κάτω και η δεύτερη στις 6 με 7 Ιουλίου του 1948 οι αντάρτες λεηλατούν και πυρπολούν το χωριό καταστρέφοντάς το ολοκληρωτικά.

Η νέα πινακίδα βρίσκεται τοποθετημένη σε ένα όμορφο και καλαίσθητο κιόσκι που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Νυμφόπετρας. 

Οι επισκέπτες του χωριού διαβάζοντας την επιγραφή θα έχουν μια σύντομη γνώση τόσο για την ιστορία αυτού του τόπου όσο και για τον μύθο που υπάρχει σχετικά με την ύπαρξη του μνημείου της φύσης, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά του χωριού και που είναι σε όλους γνωστές Νυμφόπετρες. 

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com