Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Νυμφόπετρα: Θέμα χρόνου η αντικατάσταση της ανιστόρητης επιγραφής στη πλατεία του χωριού


Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Νυμφόπετρας για την ύπαρξη επιγραφής με την ιστορία του χωριού σε χώρο της πλατείας, ο πρόεδρος της κοινότητας με έγγραφο του προς τον φορέα διαχείρισης των Λιμνών Βόλβης - Κορώνειας, ζήτησε την αντικατάσταση της επιγραφής, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Γεώργιος Δαμιανού με επιστολή του προς τον Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Βόλβης - Κορώνειας μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων για την ανιστόρητη επιγραφή που είχε τοποθετηθεί στη πλατεία του χωριού και που δεν είχε καμία σχέση με την ιστορική πραγματικότητα.

Ο Φορέας Διαχείρισης ανταποκρίθηκε άμεσα και είναι θέμα χρόνου η τοποθέτηση νέας επιγραφής στη πλατεία του χωριού.

Να σημειώσουμε ότι η επιγραφή ανέφερε ότι η παλιά Νυμφόπετρας καταστράφηκε από του Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής κάτι που δεν ισχύει.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού και έχουν καταγράφει στο βιβλίο με τίτλο «Μαρτυρίες: Από το ξεριζωμό στην κατοχή και τον εμφύλιο» του συγγραφέα Χρήστου Γιαννακίδη, η καταστροφή έγινε σε δυο φάσεις.

Την πρώτη, στις 10 Μαΐου του 1944 οι Βούλγαροι δολοφονούν τον δάσκαλο Θωμά Ιωαννίδη και πυρπολούν το μισό χωριό από την εκκλησία και κάτω και η δεύτερη στις 6 με 7 Ιουλίου του 1948 οι αντάρτες λεηλατούν και πυρπολούν το χωριό καταστρέφοντάς το ολοκληρωτικά.


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com