Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Επιγραφή που αναφέρεται στην ιστορία της Νυμφόπετρας προκαλεί έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.


Επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται στην ιστορία του χωριού κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου με την ολοκληρωτική καταστροφή του, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών , ζητώντας την απόσυρση της πλάκας και τη αντικατάστασης της με τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα όπως αυτά καταγράφηκαν από επιζώντες κάτοικους την περίοδο εκείνη.

Στις μαρτυρίες τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι, στις 10 Μαΐου του 1944 οι Βουλγάρικες δυνάμεις κατοχής δολοφονούν τον δάσκαλο του χωριού Θωμά Ιωαννίδη σε αντίποινα για την δολοφονία Βούλγαρου στρατιώτη από ενέδρα ανταρτών στο ύψωμα Παλιόκαστρο. Την ιδία μέρα οι Βουλγάροι πυρπολούν το χωριό ξεκινώντας από τις καλύβες των Βλάχων και φτάνοντας μέχρι κοντά στην εκκλησία, καταστρέφοντας το κάτω μαχαλά. Όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι του χωριού αν δεν παρέμβαιναν οι Γερμανοί, οι Βούλγαροι θα έκαιγαν όλο το χωριό.

Την 6η προ 7η Ιουλίου του 1948 σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, αντάρτες λεηλατούν και πυρπολούν την Νυμφόπετρα και τον οικισμό Καρτάλι. Μετά την ολοκληρωτική καταστροφή οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το χωριό. Το 1950 δημιουργείται το νέο χωριό στην τοποθεσία που βρίσκετε σήμερα

Σε καμιά περίπτωση λένε οι κάτοικοι του χωριού, οι Γερμανικές δυνάμεις ούτε κατέστρεψαν ούτε δολοφόνησαν κατοίκους. Αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις έσωσαν ανθρώπους από βέβαιο θάνατο.

Τα παραπάνω μπορούν να επιβεβαιωθούν και σήμερα από τους επιζώντες της περιόδου εκείνης.
Η διαστρέβλωση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων είναι προσβολή στη μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή αλλά και προσβολή σε αυτούς που σήμερα ζουν και τους θίγουν προσωπικά.
Οι φορείς που είναι αρμόδιοι, να παρέμβουν και να κάνουν δεκτό το αίτημα των κατοίκων για απόσυρση της επιγραφής και την αντικατάσταση της με νέα, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια.
Οι παραπάνω μαρτυρίες συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο με τίτλο Μαρτυρίες: "Από τον ξεριζωμό στην κατοχή και τον εμφύλιο" του εκδότη και συγγραφέα Χρήστου Γιαννακίδη

Θα επανέλθουμε…

Η μαρμάρινη πλάκα βρίσκεται στη νότια πλευρά της κεντρικής πλατείας της Νυμφόπετρας

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com