Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

The Guardian – Οι συγγραφείς ταξιδιών ψηφίζουν την Ελλάδα για το 2022 – Οι προορισμοί που ξεχωρίζουν

Από τις ειδυλλιακές παραλίες των ελληνικών νησιών μέχρι την ιστορική Θεσσαλονίκη και την απολαυστική Πρέβεζα. Ένα αφιέρωμα – ένας ύμνος για τη χώρα μας

Ηνέα χρονιά μόλις ξεκίνησε και δύο ταξιδιωτικοί συγγραφείς επιλέγουν την Ελλάδα για να ταξιδέψουν καθώς εκφράζουν στίχους για τη χώρα στον Guardian.

Συγκεκριμένα, σε ένα εκτενές άρθρο με τίτλο «22 ιδέες για βιώσιμες διακοπές το 2022 που ονειρευόμαστε, οι συγγραφείς αποκαλύπτουν το μέρος που θέλουν να είναι τη νέα χρονιά. Ο Alex King και ο John Malathronas, ξεχώρισαν τους δικούς τους προορισμούς και εξηγούν γιατί ο ένας επέλεξε τη Θεσσαλονίκη και ο άλλος ταξιδεύει σε πόλεις της Ηπείρου.

Ο Άλεξ Κινγκ θυμήθηκε τις διακοπές του σε «ειδυλλιακές και απομονωμένες» παραλίες των ελληνικών νησιών, όπου σκέφτηκε «την πλούσια και περίπλοκη αστική ιστορία της Θεσσαλονίκης , της δεύτερης πόλης της Ελλάδας».

«Το συγκινητικό βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Mark Mazower, Salonica: City of Ghosts, με πήγε από τη βυζαντινή στην οθωμανική εποχή, την ενσωμάτωση της πόλης στο νέο ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ου αιώνα και τον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής συνεχίζει σε έναν επικίνδυνο δρόμο βαθύτερης εθνικιστικής εχθρότητας, η ιστορία της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έζησαν ειρηνικά δίπλα-δίπλα για εκατοντάδες χρόνια. .

Η Θεσσαλονίκη ήταν η μόνη πόλη στην Ευρώπη με πλειοψηφικό εβραϊκό πληθυσμό – η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», αν και λίγοι επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή και το Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, η κοσμοπολίτικη και ανοιχτόμυαλη ενέργεια της Θεσσαλονίκης επιβιώνει σήμερα, με μια ζωντανή γαστρονομική και πολιτιστική σκηνή. Πρόσφατα ονομάστηκε η πρώτη γαστρονομική πόλη της Unesco στην Ελλάδα.

Θα πάω στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο με ένα από τα τρένα υψηλής ταχύτητας από την Αθήνα από αυτόν τον μήνα. Από το Ηνωμένο Βασίλειο, πάρτε τρένο για Μπάρι ή Ανκόνα στην Ιταλία, μετά με πλοίο για Πάτρα και συνεχίστε με τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους (ΟΣΕ) μέσω Αθήνας για Θεσσαλονίκη (με λεωφορείο για το πρώτο, τμήμα Πάτρα-Κιάτο)».

Τα μαγευτικά Σύβοτα και η χαλαρή Πρέβεζα

Ο Γιάννης Μαλαθρώνας από την άλλη ονειρεύεται την Ήπειρο και κυρίως την Πάργα και τα Σύβοτα.

Ο Γιάννης Μαλαθρώνας είχε ταξιδέψει στην Πάργα σε ηλικία 12 ετών και έκτοτε ορκίστηκε να επιστρέψει, καθώς οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές, καθώς θυμάται τα καθαρά νερά της και τη βλάστηση που την περιβάλλει.

«Τα Σύβοτα, βορειότερα, παρουσιάζουν ένα απαράμιλλο θέαμα στους λάτρεις της Ελλάδας: ένα ορεινό χωριό που δεσπόζει πάνω από μια πανέμορφη ακτή, του οποίου η χαμηλή σειρά δέντρων μοιάζει με νορβηγικό φιόρδ. «Λαχτάρα να εξερευνήσω το αρχιπέλαγος των μικροσκοπικών υπεράκτιων νησιών και τις παρθένες αμμώδεις παραλίες τους».

Ωστόσο, όπως γράφει, αυτό που τον συνέλαβε φέτος είναι η αρχαία ιστορία με τον συγγραφέα Guardian να επιθυμεί να επισκεφτεί τα Αρχαία Γίτανα, τη «ρομαντική», όπως την αποκαλεί, τη Δωδώνη, αλλά και το θέατρο της αρχαίας Νικόπολης.

Ο Γιάννης Μαλαθρώνας μιλά επίσης για την Πρέβεζα «μια απολαυστική, χαλαρή πόλη που αξίζει να εξερευνήσετε», καθώς είναι αφετηρία αλλά και επιλογή διακοπών.

tovima.gr
emvolimanea.blogspot.com