Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Έκρηξη μετεωρίτη στο Πίτσμπουργκ

Ισχύ ανάλογη με τριάντα τόνους ΤΝΤ είχε η έκρηξη μετεωρίτη που σημειώθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά πάνω από τα περίχωρα του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια.

Kάτι παρόμοιο με την έκρηξη του μετεωρίτη στο Πίτσμπουργκ είχε συμβεί στις 17 Σεπτεμβρίου στη δυτική Βιρτζίνια, όπου τον Αύγουστο είχε φωτίσει τον ουρανό βροχή μετεωριτών (φωτ.). (NASA/Bill Ingalls)

Ισχύ ανάλογη με τριάντα τόνους ΤΝΤ είχε η έκρηξη μετεωρίτη που σημειώθηκε ανήμερα την Πρωτοχρονιά πάνω από τα περίχωρα του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια. Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο εκκωφαντικός ήχος και οι δονήσεις που τρόμαξαν τους κατοίκους προέρχονταν από τον κατακερματισμό του ουράνιου σώματος. Η ισχύς της έκρηξης ήταν ανάλογη με αυτή τριάντα τόνων εκρηκτικής ύλης. Η ταχύτητα του μετεωρίτη υπολογίζεται περίπου στα 72.400 χλμ. ανά ώρα, η διάμετρός του δεν πρέπει να υπερέβαινε τα 92 εκατοστά, ενώ το βάρος ανερχόταν σε περίπου μισό τόνο. Η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος, επίσης, ανέφερε ότι αν ο ουρανός δεν ήταν νεφελώδης, όλοι θα μπορούσαν να απολαύσουν το θέαμα της πύρινης μπάλας, παρότι μεσημέρι, καθώς η φωτεινότητά της ήταν περίπου εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή της πανσελήνου.

Η ισχύς ήταν ανάλογη με αυτή 30 τόνων εκρηκτικής ύλης.

Οι κάτοικοι των προαστίων του Πίτσμπουργκ ανέφεραν ότι ξαφνικά άκουσαν έναν εκκωφαντικό κρότο και τα σπίτια τους άρχισαν να τρέμουν σαν να γινόταν σεισμός. Οι Αρχές της περιοχής δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν κεραυνοί ή σεισμική δραστηριότητα εκείνη τη χρονική στιγμή. «Ακούστηκε ένας πολύ δυνατός θόρυβος και το σπίτι μου άρχισε να τρέμει. Αρπαξα τον σκύλο μου. Ημασταν και οι δύο εμβρόντητοι. Πίστεψα ότι είτε έγινε σεισμός είτε εκτροχιάστηκε κάποιο τρένο, ή υπήρξε σφοδρή σύγκρουση στον δρόμο πίσω από το σπίτι μου», ανέφερε ένας περίοικος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενας άλλος παρατήρησε: «Ακούσαμε την έκρηξη και την είδαμε στο νοτιοδυτικό Οχάιο. Ηταν μία υπέρλαμπρη λάμψη και ύστερα από τρία ή τέσσερα δευτερόλεπτα ακολούθησε ένας εκκωφαντικός κρότος και το σπίτι σείστηκε. Πίστεψα ότι κάποιος είχε πυροδοτήσει δυναμίτη».

Η Σάνον Χέφεραν της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ εξήγησε ότι το ουράνιο φαινόμενο καταγράφηκε από τους δορυφόρους και αποδίδεται σε πτωτική πορεία μετεωρίτη στη γήινη ατμόσφαιρα. Επίσης, διευκρίνισε ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στις 17 Σεπτεμβρίου στη δυτική Βιρτζίνια. Οπως, μάλιστα, επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν αποκλείεται μελλοντικά να βρεθούν στην περιοχή θραύσματα του μετεωρίτη που εξερράγη, τα οποία θα έχουν το μέγεθος χαλικιού ή μικρού λίθου.
kathimerini.gr
emvolimanea.blogspot.com