Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Ευάγγελος Θεοφίλου – Νυμφόπετρα: « Δολοφόνησαν οι τούρκοι την γιαγιά μου στο Τσαλί Μαχαλά με το πιο φρικιαστικό τρόπο»

Ο κ. Ευάγγελος Θεοφίλου τα όσα μας διηγήθηκε πραγματικά μας σοκάρουν. Τα όσα υπέστησαν οι δικοί του άνθρωποι τόσο κατά την παραμονή τους στη παλιά Νυμφόπετρα από τους τούρκους όσο και στη Γερακαρού με τους αντάρτες , πραγματικά δεν μπορούν να εξηγηθούν με ανθρώπινη λογική.



Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή.
Ο κ. Ευάγγελος Θεοφίλου γεννήθηκε στην Γερακαρού το 1939. Εγκαταστάθηκε στην Νυμφόπετρα το 1955 με τον αδερφό του Χρήστο Μπαξεβάνη ο οποίος είχε παντρευτεί στην Νυμφόπετρα.
Η δουλειά τους ήταν με τα χωράφια κάπνα ντομάτες και πρόβατα.
Ο κ. Θεοφίλου το 1966 παντρεύεται την Αικατερίνη Φωτίου από το χωριό Λόφο Πιερίας .
Η καταγωγή των γονιών του ήταν, από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης.
Το 1914 έφυγαν από την Αδριανούπολη και ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Παλιά Νυμφόπετρα τότε λέγονταν με την τούρκικη ονομασία Τσαλί Μαχαλά. Αφού κάθισαν τέσσερα χρόνια στο Τσαλί Μαχαλά το 1918 έφυγαν και επέστρεψαν στην Αδριανούπολη. Από εκεί πάλι πήραν το δρόμο της επιστροφής και το 1922 εγκαθίστανται για δεύτερη φόρα στο Τσαλί Μαχαλά.
Λίγο καιρό μετά την επιστροφή τους στο Τσαλί Μαχαλά τούρκοι σκοτώνουν την γιαγιά του κτυπώντας στη μέση της και βγάζοντας τα ζωτικά όργανα της. Ο λόγος γιατί δεν τους έδωσε τα χρήματα που ζητούσαν. Μετά από δυο μήνες η οικογένεια έφυγε και πήγε στη Γερακαρού με τους υπόλοιπους συγχωριανούς τους που ήταν από την Θράκη.
Κατά την διάρκεια της διαδρομής από την Αδριανούπολη μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους έπαιρναν προφυλάξεις από ληστές. Κάθε φόρα που τα βράδια ξάπλωναν να ξεκουραστούν άνοιγαν μια τρυπά έβαζαν μέσα τα χρήματα τους τα σκέπαζαν με χώμα και από επάνω έβαζαν φωτιά και να για να ζεσταθούν αλλά και να μη βρουν τα χρήματα οι κλέφτες

Η καταγωγή των γονιών μου.

Την γιαγιά την έλεγαν Αναστασία ήταν από Κωνσταντινούπολη. Ο παππούς Χρήστος ήταν από την Αδριανούπολη, ο πατέρας μου Βασίλης γεννήθηκε στην Αδριανούπολη σε μικρή ηλικία ήρθε στο Τσαλί Μαχαλά. Παντρεύτηκε στην Γερακαρού την Άννα που είχε καταγωγή από τον Πόντο. Έζησαν στην Γερακαρού δουλεύοντας στα χωράφια και έχοντας και ζώα.
1935 πέθανε ο παππούς Χρήστος στην Γερακαρού από σπάνια αρρώστια .

Τι έγινε με τους αντάρτες

Όταν ήρθαν οι αντάρτες στο χωριό ζήτησαν γυναίκες για στράτευση. Ζήτησαν να πάει και μια ξαδέρφη μου. Οι γονείς της αντέδρασαν και δεν την έδωσαν. Οι αντάρτες είπαν στους γονείς σας δίνουμε διορία μια εβδομάδα για να το σκεφτείτε άμα όμως δεν μας δώσετε το κορίτσι θα σας σκοτώσουμε όλους.
Σκότωσαν πρώτα το πατέρα της κοπέλας . Η μάνα της φοβήθηκε, ζέστανε ένα σίδερο στην φωτιά και με αυτό της έκαψε της πατούσες για να μην την πάρουν. Όταν πήγαν η αντάρτες να την πάρουν ρώτησαν γιατί είναι δεμένα τα πόδια της με πανιά και απάντησε η μητέρα της κοπέλας πάτησε κατά λάθος στην φωτιά και κάηκαν τα πόδια της .
Δεν την πήραν οι αντάρτες και γλύτωσε αλλά έμεινε κουτσή από το κάψιμο στης πατούσες της.

Ο κ. Ευάγγελος Θεοφίλου ζει σήμερα στην Νυμφόπετρα με τα παιδιά του και τα εγγόνια του.

Να είστε καλά κ. Ευάγγελε
Σας ευχαριστούμε

Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com