Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Στη Νυμφόπετρα: Οι κάτοικοι καταθέτουν μαρτυρίες ψυχής για την ιστορία του χωριού τους.

Κυριακή Χισιρίδου
Μαγδαλινή Σαπουντζίδου
Αν και πέρασαν 70 και πλέον χρόνια από τα δραματικά γεγονότα της κατοχής και του εμφύλιου πολέμου, εν τούτοις οι στιγμές συγκίνησης των αφηγητών μας ήταν έκδηλη στα πρόσωπα τους.






Γεώργιος Μπακιρτζής
Κωνσταντίνος Σαμουηλίδης
Δημήτριος Τακματζίδης
Η πρόθεση μας να καταγράψουμε τα δραματικά εκείνα γεγονότα, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την απήχηση και την αποδοχή που θα είχε. Το διαπιστώσαμε αυτό το Σαββατοκύριακο όταν μπήκαμε στα σπίτια αυτών των ανθρώπων . Μας υποδέχθηκαν με θέρμη και αγάπη. Δεν έκρυψαν το παράπονο τους. Αργήσατε μας είπαν. Όμως ποτέ δεν είναι αργά τους απαντάμε.
Τώρα όλοι μαζί, χωρίς προκαταλήψεις, να συμβάλουμε ώστε  να καταγραφούν τα γεγονότα και οι νέες γενιές να ξέρουν την ιστορία του τόπου τους. Άνθρωποι που ξεχνούν την ιστορία τους αυτή τους εκδικείται.
Και αυτό που πάντα μας τονίζουν στις αφηγήσεις τους, είναι ότι, ποτέ κανένας να μη ζήση αυτά που περάσαμε εμείς.
Αυτή μας η προσπάθεια δεν έχει κανένα άλλο στόχο παρά ένα και μοναδικό, να καταγράψουμε τα πραγματικά γεγονότα. Το οφείλουμε στους γονείς μας. Το οφείλουμε σε αυτούς που μας εμπιστευτήκαν να μας αφηγηθούν τις προσωπικές τους μαρτυρίες όντας ακόμη σε ζωή όταν τις καταγράψαμε.
Σε καμία περίπτωση, το δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι δεν θα αποδώσουμε εμείς ευθύνες για όλα αυτά που συνέβησαν στο τόπο μας. Εμείς απλώς καταγράφουμε γεγονότα και καταστάσεις μιας συγκεκριμένης περιόδου σε συγκεκριμένη περιοχή.
Στις Εικόνες: από αριστερά  Μαγδαλινή Σαπουντζίδου- Νεοφωτίστου.
δεξιά, Κυριακή Χισιρίδου -Κουντουρίδου 
Κάτω από αριστερά:  Γεώργιος Μπακιρτζής του Πέτρου, Κωνσταντίνος Σαμουηλίδης Ιερέας και Δημήτριος Τακματζίδης.


Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com